Timpul.md

Cultură 29 Iunie 2017 | 11:45

Luigi Pirandello, omagiat la Chișinău

O serată omagială cu ocazia a 150 de ani de la nașterea scriitorului italian, Luigi Pirandello, a avut loc pe 28 iunie la Chișinău. Ambasada Italiei în Republica Moldova și Teatrul Mihai Eminescu au oferit spectatorilor posibilitatea să-și delecteze auzul ascultând Orchestra de Cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, sub bagheta dirijorului Serghei Racenco, și văzul, urmărind o secvență din spectacolul „Omul, Bestia și Virtutea” în regia lui Andrea Battistini, transmite IPN.

„Pirandello în Italia este unul din stâlpii literaturii și dramaturgiei italiene, toți elevii la liceu îi studiază opera, îi citesc romanele. Ținând cont de numărul mare de moldoveni în Italia și un număr considerabil de italieni aici, în Moldova, cultura devine o parte a interconexiunii, o parte importantă în patrimoniul celor două țări, un patrimoniu comun”, a remarcat ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti.

Scriitorul, dramaturgul și poetul italian, Luigi Pirandello, s-a născut la 28 iunie 1867, în Sicilia. Se consideră că el a fost inițiatorul unei mode noi de înțelegere a teatrului care a avut influență decisivă asupra dramaturgiei secolului XX.

„Răposatul Mattia Pascal”, „Unul, nici unul și o sută de mii”, „Șase personaje în căutarea unui autor”, sunt doar câteva dintre operele sale cunoscute în toată lumea și care l-au ajutat să obțină premiul Nobel pentru Literatură în 1934.

Comedia „Omul, Bestia și Virtutea” în regia lui Andrea Battistini, urmează a fi reprezentată integral la Teatrul Național „Mihai Eminescu” pe parcursul stagiunii viitoare. 

IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus