Opinii și Editoriale

„Lumea mea este în flăcări”

Întotdeauna m-au fascinat cărțile de poezie, care nu se prezintă ca o simplă culegere de poeme, ci care urmează un plan clar, dezvoltând un proiect. New romantics este un astfel de poem, cu câteva sugestii de lectură prezentate în finalul volumului, cu instrucțiuni cuprinse în titlurile ciclurilor sau chiar în harta poemului.

Cartea e alcătuită din cinci cicluri: Cinci posturi – ce schimbă măștile personajului poematic, New romantics – o intrare în tematica și registrele romanticilor, Scriere speculară – un joc diferit de măști decât cel din primul ciclu, Proliferare de poeme – secvențe mai mici chiar decât haiku-rile, Grand tour – o hartă a diferitelor stări declanșate de anumite impresii (și orașe).
Este într-adevăr o lume poetică în flăcări, în care Michaël Vandebril încearcă să combine vechiul cu noul sau, mai exact, să cuprindă un canon vechi într-o formulă nouă. Probabil e și motivul pentru care impresia e una puternică, situată între „parcă știu” și un suflu extrem de proaspăt. Ceea ce și afirmă, repetat, în poemele sale: „pretutindeni pe unde mergi / un poet ți-a luat-o înainte”, însă acest lucru provoacă autorul să reinventeze lucrurile pe care le cunoaștem. Marea din New romantics e o mare pe care doar el o știe, o vede, o împărtășește, iar vegetația e una de grădină sălbatică, în care poetul, ca în vechea poezie romantică, e încununarea creației.

Vă invit să vă apropiați de această carte, deloc facilă, cu atenție la fiecare cuvânt și titlu, fiindcă peste tot veți descoperi „mici mesaje care / nu pleacă nicăieri” și care vă pot duce în lumea lui Vandebril, unde „înălțimea e locul / cel mai apropiat de sol”. O carte frumoasă pentru care felicit editura Arc că a făcut posibilă întâlnirea dintre ea și cititorul nostru.

Michaël Vandebril a fost în R. Moldova anul trecut, la Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” și se va reîntoarce cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Moldova și a Institutului Flanders Literature, un institut care sprijină enorm arta flamandă și care ar fi necesar în orice țară din lume. Vă așteptăm, deci, la evenimentele din cadrul festivalului, unde veți putea sta de vorbă nu doar cu Vandebril, ci și cu mulți alți poeți europeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *