Timpul.md

Actualitate 13 Octombrie 2017 | 18:36

Lumea, pe un butoi de pulbere. Trump anunță strategia SUA în privința Iranului

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să prezinte astăzi strategia administrației sale față de Iran: se așteaptă că ceară sancțiuni pentru ceea ce consideră „politica agresivă” a Iranului în Orientul Mijlociu, dar nu și retragerea Statelor Unite din acordul nuclear.

Încheiat în 2015 de Iran cu principalele cinci puteri ale lumii, acordul prevede ridicarea sancțiunilor impuse Iranului în schimbul limitării drastice a programului nuclear al Teheranului.

Trump a criticat mereu acordul pe care îl consideră „o rușine” pentru Statele Unite. Potrivit unor surse anonime, apropiate Casei Albe și citate de mediile americane, Trump va declara din nou că Iranul nu respectă „spiritul” acordului, care oricum nu este în interesul securității americane. Dar nu va acuza Teheranul că nu respectă condițiile concrete ale acordului și nici nu va cere impunerea de noi sancțiuni, legate de programul nuclear iranian.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se confirmă sau liderul de la Casa Albă va denunța acordul nuclear iranian.

Președintele Donald Trump a susținut vineri că va schița o strategie mai severă pentru a lupta împotriva Iranului.

Președintele american a declarat că va încerca să consolideze punerea în aplicare a ceea ce consideră că este o afacere nucleară „defectuoasă” și a susținut că refuză finanțarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, notează Reuters.

“Este timpul ca întreaga lume să ni se alăture nouă, cerându-i guvernului iranian să pună capăt preocupării sale pentru moarte și distrugere”, a spus Trump într-o declarație a Casei Albe, care a stabilit elemente-cheie ale strategiei.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus