Timpul.md

Actualitate 30 Ianuarie 2017 | 17:24

MAE polonez – atacat de hackerii guvernului rus

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a fost atacat de hackeri asociati serviciilor secrete rusești și care au fost identificati ca autori ai atacurilor asupra serverelor OSCE și Partidului Democrat din SUA, scrie publicatia poloneza Rzeczpospolita.

Incidentul a avut loc în decembrie 2016, dar se comunica abia acum.

Angajați mai multe departamente din cadrul MAE polonez au primit e-mail-uri chipurile conținând declarațiii ale secretarului general al NATO cu privire la rezultatele reuniunii Consiliului NATO-Rusia. Într-un fișier atașat la e-mai se afla un virus care se activa atunci când documentul era deschis, permitand hackerilor sa obtina acces la datele stocate pe computerele diplomaților.

Atacul nu a fost descoperit imediat, dar în cele din urmă a fost respins. „Atacul a fost foarte gravă”, – a declarat reporterilor Mariusz Burdach – reprezentantul firmei Prevenity, care asigura securitatea rețelelor informatice ale instituțiilor statului polonez.

Potrivit lui Burdach, hackerii au folosit un bug descoperit în programul Adobe Flash Player. „Problmea a fost complicată de faptul că atacul a fost efectuat cu ajutorul unuia dintre servere MAE dintr-o tara din America Latină”, ​​-precizeaza serviciul de presă al MAE polonez.

Reprezentantii Prevenity si ai Ministerului de Externe polonez cred că atacul a fost declansat de hackerii din gruparea APT28, cunoscuta si sub numele de Sofacy sau Fancy Bear. „In acest moment este cea mai cunoscuta grupare de hackeri din lume,” – spune publicatia poloneză, amintind că anterior același grup a fost acuzat de atacuri asupra parlamentului german, a canalul francez de televiziune TV5 Monde, precum și asupra Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), OSCE și a unor instituții guvernamentale norvegiene.

Cea mai cunoscuta este activitatea APT28 in Statele Unit, unde gruparea a fost implicata in spargerea e-mailurilor reprezentanților Partidului Democrat.

Hackerii Fancy Bear sunt cunoscuti pentru atacuri asupra diferitelor agenții guvernamentale străine, precum și a partidelor de opoziție din Rusia, jurnaliști, cercetatori etc.

Victimele sutelor de atacuri au fost parlamentul german, rețeaua de televiziune franceză TV5MONDE, WADA, membri ai ”Parnas” (partid de opozitie in Rusia), „organizații cecene”, „disidenți politici ruși” și jurnaliști din toată Europa de Est, oamenii de știință străini, conducerea Ucrainei, Ambasada Pakistanului la Kiev, ministerele apărării din mai multe țări (Argentina, Coreea de Nord, Turcia, Ucraina) și ambasadele a cel puțin 16 țări. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus