Ultima oră

MAE român: Tentaţia MAE rus de a transfera criza în relaţiile bilaterale, nefundamentată

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că "MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina".

"România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe. 

Brânduşa Predescu afirmă că "tentaţia MAE rus de a transfera criza gravă pe care Federaţia Rusă o traversează, în prezent, în relaţia sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greşeală".

"Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013 în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noştri de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa", mai afirmă Predescu.

Rusia a avertizat, vineri, România, pe tema unor declaraţii "antiruse" ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Moscova subliniind că o deteriorare a relaţiilor nu este în folosul niciuneia dintre cele două părţi, relatează AFP.

"Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu", afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

"Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO", precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, nu a respins această declaraţie.

"Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina", a adăugat diplomaţia rusă.

"Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (…) nu este în interesul nimănui", mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.

Comunicatul Moscovei vine la două zile după ce ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, afirma într-un interviu gândul că alipirea Crimeei la Rusia ar fi avut drept cauză dorinţa ruşilor din Crimeea de "a se proteja de elementele naziste" din Ucraina.

"(Traian Băsescu n.r.) este un politician cu experienţă. Sper că spune ceva la care a reflectat. Nu ştiu când. A fost o surpriză pentru mine, pentru că citeşte gândurile altui preşedinte, eu nu am această calitate. Dar nu pot fi de acord cu el", afirma el în interviu acordat gândul. Referitor la relaţia dintre Federaţia Rusă şi România, Oleg Malginov afirma că nu se anulează nimic. "Dacă există o dorinţă din partea autorităţilor române să continuăm, o putem face fără ezitări şi o vom face. Dar, după cum am indicat şi anterior, să construieşti ceva este dificil. Este o muncă dificilă să depăşeşti anumite stereotipuri. Să găseşti un numitor comun, astfel încât să mergem înainte, să punem chestiunile dificile puţin deoparte şi să revenim la ele mai târziu. Dar este foarte uşor să distrugi. Şi nu ai nevoie de un partener ca să distrugi”, adăuga el. Citeşte aici interviul integral!

România a denunţat, în martie, "agresiunea" rusă în Crimeea şi referendumul "ilegal" care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru "repoziţionarea" forţelor NATO în Europa.

România a denunţat, în martie, "agresiunea" rusă în Crimeea şi referendumul "ilegal" care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru "repoziţionarea" forţelor NATO în Europa.

Sursa: Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *