Timpul.md

Actualitate 24 Octombrie 2017 | 14:59

Măgarul ar putea deveni simbol la semafoarele dintr-un oraș german

La iniţiativa unui politician local, semafoarele din orăşelul german Wesel s-ar putea schimbă radical. În loc de silueta unui om, care permite sau interzice traversarea pietonilor, urmează să apară un măgăruş.

Nu e nimic insultător sau dispreţuitor, pentru că măgarul este simbolul localităţii. Cuvântul german pentru măgar, „esel”, rimează cu numele oraşului, „Wesel”. E o expresie populară în toată Germania, pornind de la un joc de cuvinte cu rimă „ecou”. „Cine e primar în Wesel?” Ecoul răspunde: „Esel!”, adică măgarul!

Cei care locuiesc în oraşul respectiv nu se supără, ba chiar au schimbat porecla în renume.

Ca urmare a interacţiunii faimoase, în Wesel a apărut „Alea măgarului”, un proiect artistic prin care 111 măgari din plastic, în mărime naturală, au fost decoraţi după imaginaţia unor artişti profesionişti, dar şi elevi de şcoală, copii de grădiniţă sau cetăţeni seniori ai urbei.

Un politician local din partidul de guvernământ vrea să folosească, în locul obişnuitului omuleţ, un măgar ca simbol pentru semafoarele care, după caz, opresc sau dau undă verde circulaţiei pietonilor.

În multe oraşe sunt semafoare pentru vehicule pe două roţi. În Dortmund, se dezbate de ceva vreme în privinţa folosirii unui simbol feminin, pe lângă nelipsita silueta masculină. În Austria, unele semafoare înfăţişează perechi de acelaşi sex, că să nu fie urmă de discriminare.

Acum oraşul Wesel preia ştafeta diversităţii.

„Găsim această propunere originală şi bună pentru oraş. Oricum, măgarul este strâns legat de Wesel. Face parte din oraşul nostru. De ce să nu avem măgăruşi la semafor, să ne amintească mereu că fac parte din cultură noastră?”

Totuşi, mai sunt necesare nişte aprobări de la autorităţile landului şi de la autoritatea rutieră. Localnicii nu văd de ce nu le-ar primi şi pe acestea. Aşa că, în curând, măgăruşul va decide când pietonii stau sau pot traversa strada.

Sursa: Pro TV 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus