Timpul.md

Actualitate 23 Martie 2017 | 16:08

Mai mulți părinți au ieșit în stradă, nemulțumiți de vacanța de vară obligatorie a copiilor din grădinițe

Mai mulți părinți au ieșit joi, 23 martie, în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de vacanța de vară obligatorie a copiilor din grădinițe. Mai multe mame, care fac parte din grupul „Părinți solidari” au organizat un flash-mob în fața Ministerului Educației și au cerut autorităților să nu aprobe regulamentul care prevede acest lucru. 

„Pe copii nu se fac economii”, cu acest slogan au ieșit în stradă mai mulți părinți care nu sunt de acord cu un proiect de regulament al Ministerului Educației care prevede ca, în perioada de vară, copii din grădinițe vor ieși forțat în vacanță timp de 42 de zile. Una dintre participantele la flash-mob, Iulia Nazaria.

„Nu toți părinții vor putea să-și ia o vacanță de 42 de zile, părinții vor fi nevoiți să-și lase copii sau cu bunelul, sau cu un vecin sau cu o bonă fără experiență și în așa fel copii vor fi expuși mai multor pericole casnice. De exemplu, copiii din sate vor fi nevoiți să meargă cu părinții în câmp”.
Fondatoarea grupului „Părinți solidari”, Ala Revenco, propune ca vacanțele la grădinițe să fie de la o săptămână până la maximum trei, în instituțiile în care se fac reparații.

„În grădinițe să fie comasate grupele dacă în perioada de vară este frecvența redusă. Dacă este problema pentru reparații, noi înțelegem că trebuie să se facă o reparație curentă, de o săptămână, e ok așa”.
Părinții au cerut de mai multe ori ca acest regulament să fie făcut public, iar după mai multe luni, timp în care au fost adresate petiții, acesta a fost publicat pe site-ul ministerului. Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că părinții pot veni cu propuneri pe marginea documentului în următoarele 15 zile.

„Ceea ce îi doare pe părinți mai mult este concediul cadrelor didactice din instituțiile de învățământ preșcolare. Sunt 42 de zile de concediu, prevăzute de Codul muncii și sigur că educatorii pot și trebuie să beneficieze de concediu. Această chestiune o să o punem în discuție cu autoritățile din învățământ din fiecare raion așa încât să vedem poziția autorităților, dar și poziția grădinițelor, să elaboreze un orar al concediilor, în așa fel încât să nu sufere nici părinții, nici copiii, dar să nu încălcăm nici drepturile cadrelor didactice”.

Proiectul regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie prevede că grădinițele funcţionează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță de 42 zile calendaristice în perioada de vară, de la 1 iunie până la 31 august. În acest timp, potrivit regulamentului se realizează lucrări de igienizare, de reparaţii, cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului muncii. Proiectul regulamentului se află la avizare la Ministerul Justiției. 

radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus