Timpul.md

Actualitate 27 August 2019 | 01:20

Maia Sandu: ”este de datoria noastră să condamnăm și să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului R. Moldova”

Anul trecut, de Ziua Independenței R.Moldova, Maia Sandu, actualul Prim MInistru și președinta a Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că în zilele următoare, va depune o plângere penală la Procuratura pe numele șefului statului. Liderul PAS susținea că Igor Dodon este un ”trădător de țară”, ”acţionează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării”.

 Într-o declarație a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), făcută publică la 26 august 2018, se arată că ”este de datoria noastră să condamnăm și să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului R. Moldova și a cetățenilor”. Potrivit celor de la PAS, Dodon se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova. Totodată, șeful statului, susțin reprezentanții formațiunii de la Chișinău, ”folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shore-uri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-media, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova și interesului național”.

În declarație se mai arata că ”Igor Dodon subminează prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună”.

”Președintele promovează și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru conviețuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova”, afirmă reprezentanții PAS.

Liderul formațiunii politice neparlamentare a anunțat că a cerut Procurorului General al Republicii Moldova ”să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către Dodon, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie”.

Amintim că la 21 februarie Candidații Blocului electoral ACUM au semnat un angajament public prin care declarau că, după alegerile parlamentare din 24 februarie curent, nu vor face niciun fel de coaliție cu Partidul Socialiștilor, iar la 8 iuniie PSRM și Blocul ACUM au creat o coaliție, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, lidera PAS, Maia Sandu - prim-ministru al Republicii Moldova, iar Lidrul PPDA Andrei Năstase vice prim-ministru al Republicii Moldova.

https://www.rfi.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus