Ultima oră

Maia Sandu la Bruxelles: Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare

Moldova se confruntă astăzi cu o sarcină dificilă – reconstruirea instituțiilor democratice și refacerea încrederii cetățenilor în propriul stat. Instituțiile noastre și încrederea cetățenilor în acestea au fost puternic deteriorate din cauza proastei administrări, jocurilor murdare, corupției, fraudelor și contrabandei finanțate de stat. Astăzi, Moldova are nevoie de un nou început. Ne vom baza pe trei piloni pentru această nouă etapă.

În primul rând, vom investiga foarte serios abuzurile și neregulile guvernării trecute, în corespundere cu prevederile legale și Constituția. Cei responsabili de furtul unui miliard din banii publici, vinovați de scheme masive de corupție și spălare de bani vor trebui să răspundă în fața legii. Vom dărâma sistemul corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri, favorabilă pentru contrabandiști, dar dușmănoasă cu propriii cetățeni.

În al doilea rând, subliniez că nu suntem ghidați de dorința de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare. Vrem ca în funcțiile-cheie din sistemul executiv și cel judecătoresc să vină profesioniști onești. Vrem ca procuratura să investigheze și să nu tolereze crimele. Vrem o justiție care funcționează în baza integrității și încrederii publice și care va deschide calea pentru investiții.

Reconstrucția statului este un exercițiu idealist. Este un sacrificiu enorm pe termen scurt și mediu pentru un bine mai mare pe termen lung. Suntem hotărâți să le arătăm cetățenilor noștri că pot exista guverne care respectă principiile democratice și drepturile omului, care pot fi eficiente și pot crea oportunități economice, care pot avea, prin urmare, respectul cetățenilor.

În al treilea rând, vreau să accentuez că parcursul european al Republicii Moldova și Acordul de Asociere cu UE rămân temelia eforturilor noastre de a construi un stat modern. Uniunea Europeană ne-a oferit câteva șanse să devenim o democrație europeană, receptivă la nevoile și dorințele cetățenilor săi. Aceste oportunități nu au fost folosite pe deplin. Astăzi, nu solicităm plăți în avans, ci sprijin pentru transformări democratice. Mă aflu aici pentru a restabili pe deplin cooperarea cu UE, care a fost înghețată din cauza corupției și a fraudelor comise de fostul regim.

Astăzi, vreau să-i spun Uniunii Europene – guvernul de la Chișinău și-a asumat să implementeze reforme cuprinzătoare și să construiască instituții care funcționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Vom reuși doar cu sprijinul vostru esențial. Într-o zi, Moldova va fi gata pentru Europa. Într-o zi, vom bate cu încredere la ușa UE pentru a ne recâștiga locul cuvenit în familia europeană a națiunilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *