Timpul.md

Actualitate 22 Aprilie 2020 | 12:10

Majoritatea parlamentară PD-PSRM a REFUZAT să majoreze fondul pentru subvenționarea agrictulturii

Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat astăzi în ambele lecturi rectificarea bugetului de stat care prevede o reducere semnificativă a veniturilor la buget și, respectiv majorarea deficitului bugetar, din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Potrivit proiectului, veniturile la bugetul public național vor scădea cu 7,5 miliarde de lei, iar cheltuielile cu aproape 1,3 miliarde. Respectiv, deficitul bugetar va crește de la 7,4 miliarde la 16 miliarde de lei. Autoritățile speră să acopere deficitul din împrumuturi externe.

Economia se va contracta cu 3%, exporturile vor scădea cu 3,8%, în timp ce importurile - cu 7,6 la sută. Potrivit ministrului finanțelor, Sergiu Pușcuța, acesta ar fi scenariul optimist și nu a exclus că Guvernul ar putea veni din nou în Parlament, cu o nouă rectificare a bugetului.

Principalele majorări de cheltuieli vizează domeniul sănătății și protecția socială - cu peste un miliard de lei fiecare, în timp ce cheltuielile capitale vor fi reduse cu aproape 1,5 miliarde de lei.

Mai mulți deputați din opoziție au propus un șir de amendamente precum majorarea fondului de subvenționare pentru agricultură, propuneri respinse de majoritatea parlamentară PD-PSRM.

Creditul rusesc „Coordonat cu partea moldovenească” - Un nou jaf de miliarde cu implicarea lui Dodon și a Moscovei

https://radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus