Timpul.md

Social 12 Decembrie 2011 | 05:30

Mama şi fiica… eleve de liceu

Dana este elevă în clasa a X-a, iar fiica ei mai mare termină anul acesta gimnaziul şi din când în când o mai ajută la lecţii.  

Sergiu, deşi este mai mic decât Dana, este în clasa a XI-a. El a renunţat la studii acum nouă ani, când a plecat la muncă peste hotare pentru a-şi susţine fraţii mai mici, iar Tatiana, o altă tânără, a revenit pe băncile şcolii după 11 ani. Toţi trei sunt elevi ai Liceului seral nr. 1 din capitală, instituţie în care-şi mai fac studiile alţi 480 de elevi cu vârsta cuprinsă între 17-37 de ani.

Liceul seral este una din puţinele instituţii unde oricine, indiferent de vârstă, îşi poate continua studiile şi poate obţine diploma de bacalaureat, absolut obligatorie pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior. Potrivit directoarei liceului, Nina Cojocari, majoritatea persoanelor care-şi fac studiile aici sunt din familii social-vulnerabile şi nu au avut posibilitatea să-şi continue studiile. „Motivul pentru care revin la şcoală după ani buni de la absolvirea gimnaziului este că nu se pot afirma pe plan profesional. Mulţi elevi de la noi, tineri deştepţi, mi-au spus că nu sunt promovaţi la serviciu pentru că nu au studii. O bună parte din ei nu şi-au continuat studiile din cauza situaţiei financiare ori s-au căsătorit devreme şi după ce şi-au format o familie puternică vor să-şi construiască şi o carieră de succes”, explică Nina Cojocari. Directoarea, care este şi profesoară de matematică, spune că elevii sunt cuminţi la lecţii. „Nu sunt oameni ranchiunoşi sau care vin la şcoală ca să facă vreo prostie. Ei şi-au dorit foarte mult să înveţe... Poate unii îşi fac mai puţin temele pe acasă, dar nu pentru că nu vor, ci pentru că nu prea reuşesc. Majoritatea dintre ei, după serviciu, aleargă la lecţii, iar de aici se duc acasă unde îi aşteaptă copiii, familia”.
Chiar dacă este o şcoală serală, nu toţi cei înmatriculaţi reuşesc s-o absolvească cu brio. Dacă la 1 septembrie 2011 erau 529 de elevi, la moment învaţă numai 480. „Şi totuşi avem cel puţin zece femei gravide, foarte multe mame cu copii mici. Ele se simt bine aici, sunt toţi egali. Este foarte important factorul psihologic. Cum s-ar simţi o mamă cu copil învăţând alături de nişte puşti de 14-15 ani?”, conchide Nina Cojocari.

În una din zile, la acest liceu, la lecţia de limba engleză, am cunoscut-o pe Dana Paiu, o tânără mămică de 33 de ani. Acum este în clasa a X-a. Am aflat că, acum mai bine de un deceniu, a luat decizia de a munci şi a lăsat studiile pentru mai târziu. „În viaţa fiecărui om există momente când trebuie să facă o alegere. Eu am fost nevoită să aleg între carte şi muncă. Circumstanţele au fost de aşa natură că nu am putut opta pentru studii”, îmi povesteşte tânăra. Ea recunoaşte că i-a fost frică să revină la şcoală, dar spune că aceasta i-a vindecat sufletul. Este bucuroasă că, după câteva luni, îi poate verifica cunoştinţele fiicei sale, care este în clasa a IX-a. „Mă bucur că sunt măcar un pic înaintea ei. Când am nevoie de ajutor fetiţa mă ajută, dar sunt momente când şi eu la unele teme pot s-o verific... Am crescut într-o familie de opt copii. Toţi au studii superioare, o carieră frumoasă şi aşteptau de mult să fac acest pas. Da, am şi eu un serviciu care îmi place, dar simţeam că-mi lipsesc cunoştinţele generale”. Dana Paiu recomandă şi celorlalţi ca ea să-şi înfrunte teama şi să vină la şcoală, în ciuda prejudecăţilor şi stereotipurilor din societate, pentru că... „niciodată nu este prea târziu să înveţi”.

Tatiana Cojocaru, o tânără ambiţioasă, este de aceeaşi părere. La cei 28 de ani îşi aminteşte că, după absolvirea Gimnaziului-internat din Căzăneşti în anul 1999, a plecat peste hotare, unde a muncit câţiva ani. A fost nevoită să facă acest pas, deoarece, având încă trei surori, mama sa nu-şi putea permite să-i plătească studiile. „În 2009, după o operaţie, urmată de alte intervenţii chirurgicale, mi-am promis că dacă o să fie totul bine, o să-mi continui studiile. Am meditat mult asupra acestui fapt. Am înţeles că fără studii este foarte greu, că peste tot este nevoie de oameni cu carte”, îmi povesteşte tânăra cu lacrimi în ochi... În prezent, Tatiana este mult mai optimistă. După ce a venit la liceu, viaţa ei s-a schimbat radical. Aici l-a întâlnit pe actualul său soţ, s-au căsătorit, iar acum aşteaptă să se nască primul lor copil. Este absolventă, studiază în clasa a XII-a. Când am întrebat-o ce va face după bacalaureat, Tatiana a ezitat un pic, apoi mi-a spus că visează să aibă studii superioare. Cel mai probabil însă, va sta un an cu copilul acasă, după care îşi va continua studiile.

Nici Sergiu Sacalic, un tânăr de 26 de ani, elev în clasa a XI-a, nu ştie ce va face după absolvirea liceului. El spune că, odată cu trecerea timpului, dorinţele lui se schimbă. „Am venit aici să-mi continui studiile pentru că problemele financiare nu mi-au permis acest lucru. Fiind cel mai mare dintre fraţi, eu am fost nevoit mai mult să muncesc”, povesteşte Sergiu. A revenit la şcoală după nouă ani şi crede că a făcut alegerea corectă. „Cartea ne luminează drumul în viaţă. Cred că o să îmi fie mai uşor dacă o să am studii. Oriunde ai fi, ai nevoie de ele. Fără cunoştinţe generale nu poţi munci”. Sergiu Sacalic vine la lecţii în fugă, deoarece munceşte toată ziua. Dar nu se plânge pe acest lucru. „Întotdeauna reuşesc să-mi fac temele, chiar dacă pentru asta sunt nevoit să învăţ până la ora două noaptea”.

 La Liceul seral nr. 1 din Chişinău instruirea se face atât în limba română, cât şi în limba rusă, la două profiluri: real şi umanist. Pentru elevi nu există limită de vârstă. Programul este obişnuit, bazat pe curriculum şcolar, cu excepţia orelor opţionale şi a culturii fizice. În R. Moldova există doar două licee serale, ambele se află la Chişinău.

Potrivit viceministrului Educaţiei, Tatiana Potâng, atâta timp cât va fi cerere pentru învăţământul seral instituţiile de acest gen îşi vor desfăşura activitatea. Viceministrul a motivat faptul că singurele licee serale se află la Chişinău prin numărul mic de solicitări din partea persoanelor din mediul rural.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus