Timpul.md

Cultură 4 August 2011 | 05:38

Marcela Benea: „Este tot mai greu să editezi o carte de poezie”

Marcela Benea este o poetă care scrie foarte puţin. Pune preţ pe cuvânt şi creaţie în adevăratul sens al cuvântului. Nu în zadar, volumul de debut (Editura „Cartea Moldovenească”, 1974), prefaţat de către Grigore Vieru şi remarcat de critica literară, este intitulat „Zestre”. Pentru ea, într-adevăr, poezia este o zestre spirituală. Proverbial de modestă, nu-i place să vorbească despre sine. În acelaşi timp, apare foarte rar în public, motiv care ne-a incitat s-o invităm la o discuţie despre viaţa şi activitatea ei.

Poeta Marcela Benea ne-a spus că acum, când nu este angajată nicăieri, îşi trăieşte viaţa scriind şi citind. Pentru că în ziua de azi cărţile sunt foarte scumpe, le citeşte pe cele editate în secolul XX. Totuşi, când are ocazia, mai procură câte o carte sau i-o dăruieşte vreun coleg. I-a plăcut mult ultima carte a Lilianei Armaşu, despre care ne-a îndemnat să scriem, dar şi cea a Călinei Trifan, la care TIMPUL deja a publicat o recenzie.
Pe la Uniunea Scriitorilor trece destul de rar. Ultima dată a fost pe 25 iulie, la manifestarea consacrată celei de-a 80-a aniversări a reputatului scriitor Vladimir Beşleagă.

De fapt, Marcela Benea are editate doar trei cărţi de versuri. În 1988 a scos de sub tipar volumul de poezii „Poveste neterminată”, prefaţat de criticul Eugen Lungu. Ultima carte - „Evadare din frescă” - i-a apărut în 2008, adică, peste 20 de ani. Cele 1000 de exemplare editate nu le-a vândut, ci le-a dăruit bibliotecilor şi liceelor din R. Moldova.

Relativ nu demult, scriitorul şi editorul Vasile Căpăţână i-a propus să-i publice un volum de versuri în Colecţia „101 poezii”. Ea, însă, nu se grăbeşte, afirmând că ar fi dorit să scoată la lumina tiparului, spre exemplu, nu 101 poeme, ci 50. „De fapt, pe zi ce trece este tot mai greu să editezi o carte. Poezia nu prea e citită, iar cărţile stau prăfuite în biblioteci”, ne-a spus poeta.

Un moment îmbucurător pentru ea l-a constituit faptul că, în 2008, a fost prima protagonistă a proiectului de promovare a poeziei contemporane „Serile poetice”, lansat de Editura „Cartier”. Invitaţii ei speciali au fost poeţii Andrei Burac, Teo Chiriac, Ion Hadârcă şi Irina Nechit. A fost, cu adevărat, o seară de neuitat, care a rămas în memoria tuturor cititorilor ei.

Despre ea, Grigore Vieru a afirmat următoarele: „Marcela Benea ţine în mâini o floare cu care încearcă să atingă cerul, încearcă să-l facă să tremure. Cine ştie, poate că asta şi este adevărata poezie: să nu-l răstorni, să nu-i faci adâncul să tremure”. Marcela Benea continuă, de fapt, şi astăzi să ţină în mâini o floare cu care încearcă să atingă cerul… 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus