Timpul.md

Actualitate 27 Noiembrie 2015 | 12:26

MARE ATENȚIE! CUC recomandă să fie evitată deplasea în regiunea transnistreană în perioada 28-29 noiembrie

Comisia Unificată de Control recomandă populației și cetățenilor străini aflați în Republica Moldova de a se abține de la deplasări neîntemeiate în regiunea transnistreană în perioada 28-29 noiembrie. 

Asta pentru a evita potențiale incidente și provocări premeditate din partea reprezentanților structurilor de forță din regiune, în contextul așa-ziselor alegeri în Sovietul Suprem de la Tiraspol.

Recomandarea Comisiei Unificate de Control vine în contextul ședinței de ieri a CUC, când componenta transnistreană și-a continuat acțiunile de obstrucționare a activității Comisiei și tensionarea artificială a situației din Zona de Securitate.

În cadrul şedinţei delegaţia Republicii Moldova a înmânat tuturor reprezentanţilor în Comisie o adresare, în care a solicitat părții transnistrene să stopeze acțiunile cu caracter provocator din perimetrul Zonei de Securitate și în imediata apropiere (utilizarea neautorizată a spațiului aerian), precum și să se abțină de la tensionarea situației în regiune.

Totodată, reieșind din unele semnale operative referitor la posibilitatea desfășurării unor eventuale scenarii cu caracter destabilizator în perioada așa-numitului „scrutin electoral” din regiune, preconizat pentru 29 noiembrie 2015, către componenta transnistreană s-a intervenit cu apelul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a menține situația în albia normalității, cu respectarea regimului existent în Zona de Securitate și neadmiterea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Realitatea.md amintește că anterior Comisia Electorală Centrală a lansat un apel către organismele internaționale de monitorizare a alegerilor și de apărare a drepturilor omului, precum și Comisiile Electorale din alte țări, să nu trimită observatori pentru monitorizarea „alegerilor” în așa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol, care urmează să aibă loc duminică, 29 noiembrie. În opinia CEC, „trimiterea observatorilor în această regiune secesionistă ar putea fi interpretată ca recunoașterea de facto a „dreptului” autorităților autoproclamate la violarea drepturilor civile și electorale ale cetățenilor Republicii Moldova cu domiciliul în acest teritoriu”.

sursa: realitatea.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus