Timpul.md

Internațional 20 Iunie 2017 | 09:02

Marea Britanie: Julian Assange amână un anunț prevăzut pentru cei cinci ani la Ambasada Ecuadorului

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a amânat luni un anunț prevăzut pentru împlinirea a cinci ani de la refugierea sa în Ambasada Ecuadorului la Londra, în contextul în care este posibil să aibă loc în viitorul apropiat o întâlnire cu autoritățile britanice, relatează AFP. 

Acest "anunț special" urma să marcheze a cincea aniversare, la câteva săptămâni după ce justiția suedeză a abandonat acuzațiile care îl vizau.

"La îndemnul avocaților săi, anunțul pe care Assange trebuia să îl facă astăzi (luni) de la balconul Ambasadei Ecuadorului a fost amânat", a anunțat într-un comunicat echipa de presă a WikiLekas, fără să precizeze noua dată.

Această decizie "a fost urmarea unui acord pentru o întâlnire iminentă cu autoritățile britanice", a continuat WikiLeaks.

"Echipa juridică a lui Julian Assange rămâne optimistă în legătură cu posibilitatea de a găsi o soluție satisfăcătoare care să respecte dreptul britanic și să restabilească libertatea și demnitatea lui Julian Assange", potrivit comunicatului.

La rândul său, Ministerul britanic de Interne a declarat pentru AFP că "nu este prevăzută nicio întâlnire".

Declarația WikiLeaks se referă la situația avertizorului de integritate, refugiat la Ambasada Ecuadorului pentru a scăpa de o posibilă extrădare în Statele Unite, unde riscă să fie pus sub acuzare pentru publicarea de către WikiLeaks a unor documente militare și diplomatice confidențiale.

Luna trecută, justiția suedeză a anunțat că renunță la ancheta preliminară privind acuzațiile de viol formulate împotriva australianului de 45 de ani și a ridicat mandatul european de arestare care îl viza, apreciind că "toate posibilitățile de a face ancheta să avanseze" au fost epuizate.

Poliția britanică a avertizat însă că este "obligată" să-l aresteze pe Julian Assange dacă acesta iese din ambasadă, din cauză că a încălcat în 2012 condițiile eliberării pe cauțiune în Marea Britanie.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus