UE / Nato

Marea Britanie riscă să fie chemată la Curtea Internaţională de Justiţie dacă nu achită obligaţiile restante faţă de UE

Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez De Volkskrant şi preluat de publicaţia britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

"În cazul în care negocierile decurg dur şi nu se ajunge la niciun acord, ne vedem la Haga!", unde este sediul CIJ, a declarat un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

Guvernul Theresa May a sugerat că ar putea să părăsească pur şi simplu Uniunea Europeană fără achitarea obligaţiilor financiare.

Potrivit documentului, strategia de negociere a Bruxellesului va include următoarele condiţii:
– insistenţa că accesul la piaţa unică depinde de respectarea de către Marea Britanie a celor patru libertăţi comunitare: libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor;
– propunerea unui acord pentru reglementarea situaţiei cetăţenilor britanici în spaţiul UE şi a cetăţenilor UE în Marea Britanie;
– pierderea de către Marea Britanie a unora dintre avantajele comerciale actuale;
– analizarea posibilităţii ca negocierile pe tema viitoarei relaţii bilaterale să înceapă abia după ce se va ajunge la un acord privind condiţiile în care Marea Britanie părăseşte UE.

Uniunea Europeană intenţionează să amâne orice negocieri cu Marea Britanie pe tema viitoarelor relaţii comerciale până când Guvernul Theresa May va oferi garanţii că va achita obligaţiile financiare asociate apartenenţei la comunitatea europeană, estimate la 60 de miliarde de euro, au afirmat săptămâna trecută surse UE. În ceea ce pare a fi o înăsprire a poziţiei Bruxellesului faţă de Guvernul Theresa May, doi funcţionari europeni au declarat pentru agenţia Bloomberg că, potrivit estimărilor, se va ajunge abia la începutul anului 2018 la un acord privind datoriile Marii Britanii faţă de comunitatea europeană. Conform oficialilor citaţi, Uniunea Europeană este hotărâtă să stabilească unilateral ritmul negocierilor, dat fiind că intrarea într-o criză de timp ar fi în dezavantajul Marii Britanii, astfel că suma exactă a datoriei britanice faţă de Blocul comunitar ar urma să fie anunţată abia după alegerile parlamentare programate în Germania în septembrie.

Poziţia intransigentă a Bruxellesului sporeşte probabilitatea încheierii negocierilor cu Marea Britanie fără un acord politic, economic şi comercial post-Brexit, situaţie care va fi în principal în detrimentul Londrei.

Potrivit estimărilor experţilor europeni, Marea Britanie ar avea de onorat obligaţii în valoare de 60 de miliarde de euro care decurg din apartenenţa la Uniunea Europeană. Londra a semnalat în mai multe rânduri intenţia de a negocia aceste obligaţii, însă Bruxellesul probabil nu va face concesii, insistând pentru onorarea restanţelor în totalitate. "Nu este rezonabil, nu cred, pentru Marea Britanie să continue să facă plăţi bugetare uriaşe deşi părăseşte UE", a afirmat recent Boris Johnson, ministrul britanic de Externe.

"Situaţia post-Brexit nu va putea fi la fel de profitabilă şi de bună precum cea anterioară Brexit", a transmis vineri Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice într-un interviu acordat Bloomberg.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a forţa Marea Britanie să aştepte câteva luni începerea negocierilor efective pe tema Brexit, scopul fiind reducerea timpului, pentru a afecta controlul Guvernului britanic asupra ajungerii la un acord avantajos, au declarat alţi oficiali europeni.

Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie vor dura cel mult doi ani de la declanşarea procedurii Brexit. Însă, chiar dacă Londra va declanşa procedura acum, liderii de la Bruxelles vor stabili când încep negocierile efective. Guvernul Theresa May vrea să declanşeze procedura de scoatere a Marii Britanii din UE pe 29 martie, ea sperând să aibă de atunci doi ani pentru obţinerea unui acord favorabil Marii Britanii. Însă doi oficiali UE au afirmat, sub protecţia anonimatului, că liderii celorlalte 27 de state UE par a vrea să înceapă negocierile efective pe 20 iunie.

"Până acum, Theresa May stabilea agenda, dar imediat ce va declanşa procedura Brexit, balanţa puterii se înclină spre UE, iar ea va trebui să aibă răbdare", notează agenţia Bloomberg. Chiar dacă liderii statelor UE se vor reuni în aprilie sau mai pentru stabilirea "cadrului" negocierilor cu colegii britanici, discuţiile efective nu vor putea începe până când Comisia Europeană nu va stabili liniile de negociere. Nu este clar cât de rapid vor fi obţinute toate autorizaţiile necesare iniţierii negocierilor.

"Până în acest punct, Theresa May a controlat timpul, refuzând, în pofida solicitărilor de claritate şi urgenţă ale colegilor UE, să activeze Articolul 50 înainte de elaborarea unui plan de negociere şi de obţinerea acordului Parlamentului. Însă acum Marea Britanie ar fi singura care ar avea de pierdut dacă nu va reuşi să ajungă la un acord privind desprinderea de UE", a explicat agenţia Bloomberg. 

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *