Opinii și Editoriale

Marian Lupu inroseste Alianta

Am „frunzarit” toate site-urile si nu am gasit nicaieri un raspuns clar si univoc la intrebarea: ale cui sunt cele „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse Partidului Comunistilor din RM pentru votarea presedintelui tarii – ale PD sau (si) ale Aliantei? Intreb aceasta fiindca, daca punem respectivul „pachet de propuneri” alaturi cu Declaratia de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), semnata pe 8 august a.c. de catre cei patru lideri ai acesteia, observam ca apar unele… „puncte” noi. Ale cui sunt acestea? Ale PD sau si ale AIE?

Punctul 6 din „pachetul Lupu”, de exemplu, prevede „consolidarea si eficientizarea mecanismelor menite sa asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea conditiilor pentru participarea lor activa in viata publica a tarii”. De ce drepturi trebuie sa mai beneficieze grupurile etnice? De limba rusa drept a doua limba de stat si de dreptul de a ocupa functii publice fara a cunoaste limba oficiala a acestui stat? Daca despre aceasta e vorba, spuneti-o, s-o stim si noi, votantii partidelor din AIE. Suntem in drept sa asteptam un raspuns clar si univoc de la Marian Lupu (dar si de la ceilalti lideri ai Aliantei).

Punctul 10 din „pachetul Lupu” are toate sansele sa urce pe primul loc in topul celor mai mari balbaieli politice ale anului 2009. Cititi si savurati: „Deideologizarea sistemului educational si abordarea echilibrata a problemei predarii istoriei R. Moldova prin prisma abordarilor stiintifice si a pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversitatii culturale si integrarii sociale si excluderea ingerintelor politice, a subiectivismului stiintific si a ideologizarii voluntariste”.

Mai ceva decat definitia gramaticii din manualul din care invata bietul Trasnea, al lui Creanga! Ce sa insemne, de pilda, afirmatia despre „abordarea echilibrata… prin prisma abordarilor stiintifice si a pluralismului de opinie exprimat prin prisma diversitatii…”? S-o dai in… prisma ma-si de sintaxa a limbii moldovenesti in varianta moldoveanului Lupu! Sau, ce inseamna „excluderea… ideologizarii voluntariste”? Exista adica si o ideologizare nevoluntarista? Am dori sa stim si noi cum arata aceasta si prin ce se deosebeste de „ideologizarea voluntarista”?

Nici punctul 12 din „pachetul Lupu” nu este mai breaz: „Promovarea politicilor indreptate spre consolidarea statalitatii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea tarii”. Astfel, pe langa grelele pacate pe care le au moldovenii, se mai descopera unul – iredentismul! De ce aiuriti, domnilor tovarasi?! Din cate stiu eu, iredentismul este o miscare politica sovina, ai carei partizani urmaresc anexarea la o tara a unor teritorii in care conationalii lor sunt in minoritate. Exista asemenea fenomene in RM? Unde sunt romanii in minoritate – in Moldova sau in Romania?

Ce teritorii se pregatesc acesti moldoveni sovini sa mai anexeze? Poate e vorba de Rusia, caci, deocamdata, acolo moldovenii plecati la munci intr-adevar sunt in minoritate. Sau poate e vorba chiar de propriile teritorii, caci si in ele maine-poimaine moldovenii pot ramane in minoritate? Astfel, nu pot sa nu repet intrebarea: aceste baiguieli… „savante” apartin (numai) PD sau (si) AIE? Vorba eroului lui Caragiale: S-o stim si noi!

Daca s-ar da curs acestor trei puncte „nevinovate”, n-ar mai ramane nimic din spiritul si ideile programatice ale AIE. Nu stiu care este dorinta sincera a dlui Lupu – pastrarea Aliantei sau obtinerea fotoliului de presedinte -, dar cu acest „pachet de propuneri” s-a mers prea departe. Drept consecinta, Alianta nu mai are culoarea UE, ci devine rosie. Vineri, in cadrul unei emisiuni de la TV 7, Marian Lupu a recunoscut ca programul PD coincide 95 la suta cu programul PCRM. Care-s cele cinci procente ce-i deosebesc: sacralitatea Papei de la Roma sau existenta vietii pe Marte?

Daca programele PD si PCRM coincid in proportie de 95%, de ce Lupu nu accepta propunerea comunistilor de a forma o coalitie de centru-stanga? E clar de ce: dupa cele intamplate, comunistii nu vor accepta niciodata candidatura lui Lupu la functia de presedinte. Deci, asta il preocupa pe Lupu – fotoliul prezidential ce poate fi obtinut doar in cadrul acestei Aliante. De aceea, Lupu isi permite sa joace dur, sa atace, sa insinueze si chiar sa-i santajeze pe colegii din AIE.

In aceeasi emisiune la TV7, el s-a laudat ca a avut o reactie „dura” la declaratia premierului Vlad Filat vizavi de renuntarea la neutralitatea RM, a lui Mihai Ghimpu despre iesirea din CSI si a lui Iu. Colesnic despre Istoria Romanilor. Se pare ca dl Lupu se informeaza despre declaratiile colegilor sai numai de pe omg.md, fiindca nici Filat nu a spus ca RM renunta la neutralitate, nici Ghimpu – ca RM iese din CSI…

In cadrul aceleiasi emisiuni, Lupu, preluand papagaliceste teza comunistilor despre Republica Moldova „o tara polietnica si multiculturala”, a promis solemn ca nu se vor inchide scoli, gradinite s.a.m.d. Ei, bine, sa lasam scolile si gradinitele, dar ce ne facem cu invatamantul universitar in limba rusa, care produce specialisti ce nu cunosc limba oficiala a statului in care traiesc si activeaza? Acum o luna si ceva, Ucraina, de exemplu, a interzis limba rusa in invatamantul universitar. Noi pentru cine pregatim in limba rusa specialisti cu studii superioare? Este o intrebare nu numai pentru Marian Lupu, ci si pentru ceilalti lideri ai Aliantei.

Cu totul neclare, confuze si chiar insinuante mi s-au parut si aluziile lui Marian Lupu vizavi de scandalul legat de „mafia carnii”. Potrivit liderului PD, de mentinerea schemelor frauduloase la importul de carne si peste s-ar face vinovati reprezentantii altor partide din actualul guvern. Deoarece nu a dat niciun nume concret, gandul te duce la ministrul Agriculturii din partea AMN, Valeriu Cosarciuc, problema importului de carne si peste fiind de competenta acestui minister.

Dar daca nu e vorba despre Cosarciuc, atunci despre cine… se vorbeste in propozitie? Oricum ai suci-o, asemenea afirmatii au un singur rezultat: seamana zazanie in sanul AIE, alimenteaza suspiciunile si neincrederea reciproce. Acestea insa inseamna moartea Aliantei. E oare ceea ce-si doreste Marian Lupu? Atunci, cat a mai ramas ca sa declare si el, ca si comunistii, ca vrea alegeri anticipate?

Este foarte regretabil ca asemenea situatii apar pe ultima suta de metri, acum, cand e nevoie de solidaritate in sanul Aliantei si de nervi tari. Inca o data se adevereste spusa regelui Carol I despre aceea ca romanii nu duc lipsa de spirite inteligente, ci duc lipsa de caractere. Spusa se refera si la Marian Lupu care, chiar daca se considera numai moldovean, tot roman e. Si Marian Lupu ar trebui sa inteleaga ca inrosirea Aliantei nu-i sporeste sansele de a deveni presedinte al R. Moldova.

P.S. Marian Lupu a declarat recent ca el e moldovean si nu va participa la Sarbatoarea Unirii. E treaba si dreptul Domniei sale sa se autoidentifice cum vrea. Nu e nicio problema ca se considera moldovean. Problema e ce fel de moldovean este? Si prin ce se deosebeste el de „moldoveanul” Voronin?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *