Timpul.md

Actualitate 1 Martie 2019 | 19:36

Mărțișorul - un simbol pe cale de dispariție

Prețul unui mărțișor în centrul Chișinăului variază între 5 și 250 de lei După o iarnă friguroasă și lungă, luna martie ne face să simțim apropierea sezonului cald. Printre vestitorii primăverii, mărțișorul este simbolul care aduce o rază de lumină pe fețele noastre, înfrumusețându-ne atât vestimentația, cât și chipul. Recent, la Chişinău, a fost inaugurat un Târg de Mărţişoare, care găzduiește mii de vizitatori locali și străini.

Amplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare, în preajma sediului central al Poștei Moldovei, Târgul va fi deschis până pe 10 martie. Aici toți doritorii pot să cumpere, dar și să admire capodopere făcute de moldoveni. Atunci când conaționalii, în special femeile, optează pentru mărțișoare de mărimi mai mici, pe care le poartă sau le fac cadou, turiștii, la rândul lor, încântați de diversele tipuri și modele unice, cumpără articole de dimensiuni mai mari, pentru a le păstra ca suvenire.

„Tineretul nu este motivat să le cumpere”

În mare parte, comercianții de la târg nu sunt și producătorii mărțișoarelor, deși printre ei se numără și unii oameni, care au plăcerea să vândă ei înșiși ceea ce au confecționat. Pentru a afla cum se fac mărțișoarele, am discutat cu mai mulți dintre aceștia, care ne-au împărtășit detalii destul de interesante despre ceea ce se întâmplă în culisele acestei arte.

Liuba Hardjalbu este de meserie contabilă, dar în anul 2011 a descoperit pasiunea pentru mărțișoare, pe care apoi a transformat-o într-o mică afacere. Ea spune că un mărțișor se croșetează între zece minute și patru ore, în funcție de mărime. Printre lucrările sale, sunt mărțișoare în formă de clopoței, flori, fluturi și alte obiecte, unele având imprimate și ornamente naționale. Femeia folosește ca materie primă ață de bumbac, lână, semilână și acril. Prețurile mărțișoarelor sale variază între 5 și 250 de lei.

Gheorghe, originar din Călărași, vinde de șase ani mărțișoare, făcute de soția și fiica sa. La vârsta de 43 de ani, după două intervenții chirurgicale complicate, el a ales această ocupație pentru a câștiga ceva bani. Recunoaște că nu e o afacere foarte avantajoasă, căci în unele zile pleacă acasă fără nici un leu, însă are și zile bune. Potrivit lui Grigore, cei mai fideli cumpărători sunt adulții, care respectă semnificația mărțișorului. „Tineretul nu mai este motivat să cumpere, îndepărtându-se încet de acest frumos obicei”, afirmă el cu regret.

Și dacă primăvara se ocupă de mărțișoare, pe timp de vară, Grigore își lucrează grădina și mai vinde la piață câte ceva. În caz contrar, menționează el, n-ar fi în stare să-și întrețină familia cu o pensie de câteva sute de lei. Aproape cu lacrimi în ochi, povestește cât e de greu să trăiești în asemenea condiții, mai ales când ai două fete mari, care au și ele nevoie de ajutor. Zice că are noroc și de soția sa, care pleacă periodic la muncă peste hotare.

Cei mai interesați sunt moldovenii din străinătate

Doamna Valentina, pensionară, croșetează o viață întreagă. A început să facă mărțișoare, acum un deceniu, când a ieșit la pensie. Printre articolele propuse de ea, am observat mărțișoare în formă de ursuleți, arici, inimioare, copăcei și iepurași. Ne-a explicat că lucrează pe etape. Mai întâi împletește forma la mai multe mărțișoare odată, apoi le coase, le încleie diferite ornamente și, în cele din urmă, le împachetează frumos. Spune că cel mai mult timp, aproximativ patru ore, a cheltuit pentru producerea unui mărțișor în formă de arici. Referindu-se la clienţi, femeia susţine că, deseori, multe mărțișoare sunt cumpărate de către moldovenii plecați cu traiul în străinătate, care se laudă astfel cu tradiția țării noastre. Creaţiile doamnei Valentina, care costă de la 30 până la 250 de lei, au fost cumpărate și pentru diferite expoziții locale, fapt cu care ea se mândreşte.

Iar Rodica, la ai săi 42 de ani, croșetează mărțișoare tocmai de la vârsta de zece ani. Originară din s. Malcoci, r-nul Ialoveni, ea este unica meșteriță din localitate. În timp ce Rodica se ocupă de confecționarea articolelor, mama sa este o adevărată negustoare. Știe să te ademenească și nu te lasă să pleci, dacă nu cumperi de la ea măcar un mărțișor. În afară de Târg, mama Rodicăi vinde mărţişoare în școlile și grădinițele din raion. Printre cumpărătorii săi fideli sunt persoane care îşi completează, an de an, colecţia cu ceva nou.

Majoritatea vânzătorilor de la târg sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 40- 65 de ani, iar cei mai activi cumpărători au între 30 și 60 de ani. Astfel, tinerii trec cu vederea tarabele comercianților de mărțișoare, fapt care demonstrează pierderea interesului față de această tradiție.
Diana Cazac, stagiară

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus