Actualitate

Marius Lazurca: Prutul devine din ce în ce mai îngust

El a mai opinat într-un interviu că relațiile bilaterale dintre cele două state se vor consolida și mai mult pe viitor.

„Republica Moldova și România sunt destinate unei apropieri din ce în ce mai mari. Care va fi rezultatul politic al acestei apropieri, cândva, mi-e greu să anticipez acum. Cert este faptul că ne apropiem din ce în ce mai mult, Prutul devine așadar, printr-o metaforă, din ce în ce mai îngust și că la un moment dat îl vom seca dintr-o sorbire, probabil, metaforic sau altminteri, mi se pare indiscutabil. Cred că ne revine și unora și altora o mare răspundere, o răspundere pe care orice vecini o împărtășesc, cu atât mai mult niște vecini care au atât de mult în comun”, a declarat Marius Lazurca. 

El a menționat că relațiile dintre cele două state s-au normalizat și s-au îmbunătățit după venirea la guvernare a partidelor pro-europene, în urma alegerilor din iulie 2009. Referindu-se la actualul guvern, Marius Lazurca a declarat că acesta a reușit să stabilizeze situația politică din țară și să facă unii pași în domeniul reformelor. Totodată, diplomatul român nu crede că Republica Moldova ar putea să-și schimbe vectorul politicii externe.

Și comerțul bilateral moldo-român a evoluat în ultimii ani, astfel încât România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, acum șase ani fiind pe locul trei. Este un lucru îmbucurător, dar mai există și rezerve care pot fi fructificate, a declarat Marius Lazurca. ”Avem totuși motive să ne dorim mai mult. Există investiții românești care ar dori să vină, dar sunt inhibate de percepția de corupție, spațiu economic insuficient de liber. Republica Moldova ar trebui să extindă și în spațiul justiției și luptei cu corupției ce a făcut în domeniu fiscal”, a declarat Marius Lazurca.

Diplomatul român s-a arătat convins că în viitor, relațiile dintre Republica Moldova și România vor avansa.

Amintim că mandatul lui Marius Lazurca în Republica Moldova a început în 2010, după ce aproape un an România nu a avut ambasador la Chișinău, în urma unor tensiuni între cele două state legate de protestele din aprilie 2009 când la putere în Republica Moldova se afla Partidul Comuniștilor. În scurt timp Marius Lazurca își va încheia mandatul, urmând să conducă misiunea diplomatică a României în Ungaria. La Chișinău, Marius Lazurca urmează a fi succedat de diplomatul Daniel Ioniță.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *