Externe

Marocul a inaugurat prima parte a celui mai mare parc solar din lume

Când va fi finalizat, parcul fotovoltaic va avea o suprafață de peste 24 kilometri pătrați, mai mare decât a capitalei Marocului, Rabat, scrie publicația Business Insider.

Prin aceasta investiție, amplasată în centrul țării, marocanii țintesc nu doar acoperirea cererii interne, cât și exportul electricității în Europa. De altfel, ambiția statului african, care este dependent în proporție de 94 la sută de importurile de energie, este ca 42 la sută din necesarul de electricitate sa fie acoperit, pana în 2030, de centrale eoliene, solare și hidro.

Prima secțiune a unității, cu o capacitate de 160 MW, a fost inaugurată la sfârșitul săptămânii trecute. Întregul parc va fi complet funcțional în 2018 și va avea o capacitate de 560 MW, urmând să producă energie 20 de ore pe zi datorita tehnologiei utilizata la construcția lui. La finalizare, parcul solar ar urma să producă energie suficientă pentru aproape un milion de locuințe.

Energia electrică este produsă de căldura soarelui care este captată printr-un sistem de oglinzi care concentrează razele pentru încălzirea uleiului sintetic în țevi. Acest proces produce aburi, care apoi pun în mișcare o serie de turbine, generând astfel energia electrică. Uleiul încins topește sarea care apoi este depozitată în rezervoare, astfel că parcul poate genera energie inclusiv la trei ore după apusul Soarelui.

Până acum, parcul solar a primit finanțări de 3,9 miliarde de dolari, din care aproape un miliard de dolari de la o bancă germană de investiții și 400 milioane de dolari la Banca Mondială.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *