Atitudini

Marşul Paleoliticului şi dispariţia umanului din electoratul PCRM

După 16 martie nu ne-am apropiat vertiginos de Europa – mai avem de muncit pentru Europa, în primul rând, noi, apoi preşedintele. Şi chiar dacă de vinerea trecută ne putem mândri cu faptul că nu mai suntem de râsul lumii şi avem, în sfârşit, un preşedinte, este important să nu uităm semnificaţia zilei de 16 martie 2012 din alt motiv. Această zi a şters botul umil şi muribund al PCRM, patetic în dorinţa lui nebună de a reveni la putere. Vladimir Voronin a promis să-şi scoată şacalii la proteste şi, pe 16 martie, duşmanii limbii române au ieşit în stradă întru apărarea aşa-zisei statalităţi moldoveneşti. M-a mirat gestul prim-ministrului Vlad Filat, care a pus pe jar mai toate organele de forţă cu o zi înainte de alegerea preşedintelui. Prim-ministrul se temea de repetarea evenimentelor din 7 aprilie, doar că protestatarii din 7 aprilie 2009 (nu vorbesc de vandali şi provocatori) luptau pentru valorile proprii, naţionale şi sfinte, pe când gloata de tiranozauri muribunzi, scoasă în piaţă de PCRM, lupta cu himerele inventate de propaganda de partid şi avea un singur ţel – cârnaţul de 5 copeici şi limba rusă peste tot. Marşul de vineri m-a făcut să cred că comuniştii nu mai au cu cine protesta şi încep să-şi umple rândurile cu tot soiul de lepădături sociale.

Important este să nu facem confuzie între alegătorii PCRM şi rusofonii din Republica Moldova. Nu toţi vorbitorii de limba rusă din Moldova sunt tembelizaţi de propaganda imperialistă şi tânjesc după epoca URSS. Există un segment de rusofoni foarte cumsecade la noi, unul care cunoaşte româna deseori mai bine decât băştinaşii şi nu suferă de acel naţionalism imperial propagandistic bătut cu ciocanul în tâmplele omului sovietic timp de jumătate de secol. Spre marea mea bucurie, în rândurile alegătorilor PCRM observ tot mai puţini ruşi cumsecade. Bunul-simţ şi raţiunea pură nu le permite acestora să urmeze nişte idealuri fanatice şi să cadă pradă unor discursuri violente şi distructive. Rusul educat e tolerant şi progresist şi nu duce dorul paradelor militare şi al „raiului socialist”. Acesta preferă să voteze orice altceva în afară de PCRM sau, în genere, nu votează. E clar că rusofonul care se respectă nu va ieşi niciodată la un marş format dintr-o gloată amorfă de jeguri. Jeguri care, din cauza prostiei sau nedorinţei de a învăţa, nu prea reuşesc să ţină pasul cu reromânizarea (lentă dar sigură) Basarabiei şi nu se mai simt comod în spaţiul lor sociolingvistic. Există specimene care locuiesc aici de câteva decenii şi nu înţeleg nimic în română în afară de „Jos Alianţa!” şi „Moldova – patria mea”. E clar că aceste specimene se simt tot mai proaste şi ignorate.

Adevăraţii duşmani ai gloatei marasmatice ieşite să susţină PCRM-ul nu sunt liderii AIE sau preşedintele Nicolae Timofti, chiar dacă protestatarii urlau cu spume la gură „Jos Alianţa!”. Un psiholog ar spune că conturul marelui inamic împotriva căruia luptă tiranozaurii este altul, unul mai mult spiritual decât fizic – istoria şi limba română. Oare nu împotriva ei au ieşit să protesteze mastodonţii bolşevici? Chiar dacă erau cam reduşi la număr, cam laşi, cam isterizaţi şi agresivi până la nebunie în ura lor faţă de tot ce este român.

Mulţi dintre noi rămân sceptici, însă eu cred că limba română este în continuă evoluţie şi aplicarea ei se extinde pe o scară tot mai largă (chiar dacă deseori agramată) în societate. Tendinţele socioculturale ale R. Moldova din secolul XXI se îndreaptă spre dezvoltarea limbii române corecte. Puţin câte puţin, observăm tendinţa de românizare a mass-media, a publicităţii, a serviciilor publice ş.a.m.d. Gloata de dinozauri bolşevici nu prea înţelege limba cu care operează majoritatea societăţii, iar termenii de gen „raider” sau „criză constituţională” par introduşi de undeva din altă lume pentru moldovenistul bolşevic. Pe zi ce trece, dinozaurii se simt tot mai ignoraţi în prostia şi îngâmfarea lor pseudopatriotică. Comunistul mancurtizat de didactica sovietică se simte un fel de lepădătură uitată de toată lumea şi se vede nevoit să înveţe româna pentru a fi în rând cu lumea şi a înţelege ce se întâmplă în ţară. Însă în toată ura lui primitivă faţă de tot ce este român dinozaurul preferă să privească NIT-ul şi să citească maculatura comunistă care-l hrăneşte cu propagandă deja tradusă şi adaptată pentru raţiunea lui umilă. De aici şi protestatarii lui Voronin care, din neputinţa de a învăţa măcar un pic româna, încearcă să stagneze evoluţia normală a lucrurilor. Paleoliticul sovietic a trecut, stimaţi dinozauri, şi acum nu vă rămâne decât să vă adaptaţi noilor condiţii de viaţă sau să pieriţi.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *