Ultima oră

Masinile deputatilor, la vedere

Curtea de Apel a dat dreptate jurnalistilor

Informatiile despre automobilele pe care le au in proprietate parlamentarii trebuie sa fie publice. Asta a decis Curtea de Apel, care a obligat Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor (MTIC) sa furnizeze datele solicitate Centrului de Investigatii Jurnalistice (CIN). Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema de Justitie.

In octombrie 2009, CIN a solicitat MTIC informatii privind unitatile de transport (marca, anul de producere si anul inmatricularii) inmatriculate pe numele deputatilor din Parlamentul RM. La demers a fost anexata lista parlamentarilor. „Deputatii detin functii publice si, conform legislatiei, sunt obligati sa-si declare public proprietatile. Am decis sa verificam insa onestitatea alesilor poporului si sa contrapunem informatia din declaratiile pe venit pe care le-au facut in campania electorala din iulie 2009 cu situatia reala. Si asta pentru ca multi deputati se plimba in masini scumpe, dar in declaratii au trecut cu totul alte automobile sau nu au indicat in genere niciuna”, explica presedintele CIN, Cornelia Cozonac.

CIN a facut demersuri similare catre MTIC si in timpul celor doua scrutine electorale din 2009, pentru a verifica daca datele din declaratiile depuse la CEC de candidatii la functia de deputat corespund adevarului. Ministerul a raspuns ca informatia face parte din datele cu caracter personal si nu poate fi facuta publica. Dupa schimbarea conducerii MTIC, jurnalistii au revenit cu un alt demers, dar au primit exact acelasi raspuns.

„Este primul dosar privind ingradirea accesului la informatie pornit de CIN impotriva actualei guvernari, care a declarat ca va pune accent pe transparenta si deschidere catre public in activitatea sa. Speram ca MTIC se va conforma deciziei Curtii de Apel, oferindu-ne informatiile. Desi este in drept sa atace hotararea in instanta superioara.

In ultimii cinci ani, Centrul de Investigatii Jurnalistice a obtinut castig de cauza in 18 procese impotriva institutiilor statului pentru ingradirea accesului la informatiile de interes public. Niciun functionar public nu a fost pedepsit insa, iar instantele de judecata au considerat de fiecare data neintemeiat demersul jurnalistilor de a obtine despagubiri de la cei care au incalcat legea.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *