Moldova

Medalie de bronz la Europenele din Minsk

Tânărul halterofil chişinăuian Iurie Dudoglo, premiant de argint la Campionatul Mondial din 2009, rezervat juniorilor, este primul sportiv din R. Moldova (sperăm că nu şi ultimul) care a urcat pe podiumul de premiere al Europenelor de haltere, rezervate seniorilor, turneu ce se desfăşoară în aceste zile la Minsk (Belarus).

Iurie, fratele mai mic al lui Alexandru Dudoglo, participant la Jocurile Olimpice de la Beijing, a evoluat în categoria de până la 56 kg, prima inclusă în concurs, reuşind să obţină al treilea rezultat în exerciţiul „smuls”, după ce a ridicat haltera de 115 kg, asigurându-şi medalia mică de bronz. La „aruncat” însă, Dudoglo a avut o prestaţie mai modestă şi, în clasamentul general, s-a situat pe locul şase.

„Decanul de vârstă” al halterelor moldoveneşti, bălţeanul Igor Grabucea, a evoluat în aceeaşi categorie la fel de promiţător, cucerind locurile cinci la „aruncat” şi şapte la exerciţiul „smuls” în clasamentul general.
A doua zi în concurs s-a încadrat un alt atlet moldovean, chişinăuianul Oleg Sârghi, care a evoluat în cântarul categoriei de până la 62 kg.

În proba „smuls”, conaţionalul nostru a reuşit să ridice o greutate de 122 kg, la fel ca şi bulgarul Vladimir Urumov. Datorită faptului că este mai uşor decât adversarul său, Oleg s-a clasat pe treapta a şaptea, iar Urumov – pe a opta. La exerciţiul „aruncat”, Oleg Sârghi a ridicat haltera de 160 kg şi a ajuns pe locul şase.

„Jocul” kilogramelor de pe haltere s-a finalizat la stabilirea clasamentului general, în favoarea moldoveanului, care a ocupat un onorabil loc şase, cu un total de 282 kg.

Campion în cântarul categoriei de 62 kg a devenit reprezentantul Turciei, Erol Bilgin (304 kg), urmat de atletul român Victor Antoniu Buci (300 kg) şi de azerul Zulfugar Suleimanov (294).

Din componenţa echipei moldovene mai fac parte Alexandru Şpac (69 kg), Andrei Bârcă (77 kg), Dumitru Tabără (85 kg), Anatol Cârâcu şi Eugen Bratan, ambii în categoria de greutate până la 94 kilograme.

Halterofilii moldoveni au obţinut, în ultimii cinci ani, 66 de medalii la Europenele şi Mondialele rezervate cadeţilor, juniorilor, tinerilor şi seniorilor. Cel mai bun halterofil moldovean este Tudor Casapu, campion olimpic la categoria de 75 de kilograme (Barcelona, 1992).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *