Social

Medicii au realizat în această săptămână două operaţii de transplant

Pacienţii sunt doi tineri în vârstă de 30 de ani, iar donatorii, în ambele cazuri, sunt părinţii. Echipele de medici moldoveni au fost asistaţi de specialistul Jean-Paul Squifflet, din Belgia, care a venit în RM la invitaţia Ministerului Sănătăţii. 

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore, iar pentru fiecare caz au lucrat echipe de peste zece medici. Potrivit lui Adrian Tănase, şeful secţiei Urologie şi Transplant renal, din cadrul Spitalului Clinic Republican, starea pacienţilor este satisfăcătoare. „Trebuie să le asigurăm tratamentul medicamentos, pentru a evita reacţia de respingere a organului”, a spus Adrian Tănase. Potrivit medicilor, pacienţii care au suferit o operaţie de transplant sunt nevoiţi să urmeze acest tratament pentru întreaga viaţă.

Pacienţii sunt asiguraţi medical şi nu au plătit pentru operaţie, costul acesteia de aproximativ 10 – 17 mii de euro, va fi ulterior achitat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Câte operaţii îşi permite să acopere CNAM nu am putut afla de la Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant, însă cert este că din cele 400 de persoane, care se menţin în viaţă cu hemodializă, aproximativ 200 sunt pe lista de aşteptare.

După o pauză de cinci ani prima operaţie de rinichi a fost realizată în luna decembrie, la sfârşitul anului trecut. Aceasta însă a eşuat. Victimele au fost o mamă şi fiul ei.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *