Internațional

Merkel relatează despre frustrările lui Putin

Este vorba despre vizita cancelarului Germaniei, Angela Merkel la reședința prezidențială din Soci a lui Putin, din 2007, unde s-a discutat despre comerțul energetic. Putin, conștient de frica lui Merkel față de câini, a așteptat până presa s-a adunat în cameră, apoi a cerut să fie adus câinele său de rasă, un Labrador negru. Președintele rus a urmărit cu bucurie vizibilă momentul când câinele său s-a apropiat de Merkel pentru a o mirosi, care în acest timp era înghețată de frică.

Mai târziu, în cadrul unei discuții cu reporterii, Merkel a încercat să explice comportamentul lui Putin. Observația lui Merkel, menționată într-un material din New Yorker, este cea mai exhaustivă descriere a lui Putin și a psihologiei acestuia în cei 14 ani de guvernare:
„Am înțeles de ce el a trebuit să facă acest lucru – pentru a arăta că el este un bărbat”, a spus Merkel. „El se teme de propria sa slăbiciune. Rusia nu are nimic, nici politică, nici economie de succes”.

Merkel nu este prima persoană care a sugerat că machismul (n.red.: Ideologie bazată pe ideea că bărbatul domină din punct de vedere social femeia și că, în această calitate de stăpân, are dreptul la privilegii) lui Putin – începând de la hărțuirea colegilor săi, șefilor de state, fotografiile în care apare cu bustul dezgolit, până la invazia sa în Ucraina – sunt spectacole menite să ascundă slăbiciunile sale. Dar Merkel a identificat acest lucru și l-a anunțat printr-un mod direct și sincer.

Merkel a crescut în Germania de Est, dominată de sovietici, a învățat limba rusă în școală și a călătorit în întreaga Uniunea Sovietică, are o relație strânsă cu Putin (în pofida acestui incident) și o bună intuiție asupra modului în care funcționează Rusia lui Putin.

Pentru prima dată Putin a preluat puterea în 2000, dar natura conducerii sale s-a schimbat în 2012, când a câștigat un nou mandat în ciuda protestelor publice și a acuzațiilor de fraudă. Aceste proteste, pe lângă prăbușirea economiei ruse, i-au dat lui Putin senzația de neîncredere asupra puterii sale în stat. În același timp, în urma războiului rece, liderii ruși și cetățenii de rând nu se mai simțeau în siguranță într-o lume dominată de America. Ei au senzația că Rusia este sub asediu din afară și i-a fost furat statutul său de drept ca o putere mondială.

În încercarea de a ascunde neîncrederea în capacitățile sale de lider, Putin a lovit în insecuritea poporului rus. Aceasta poate servi drept motiv pentru manifestările sale de masculinitate – deși par ridicole pentru străini, cum ar fi pentru Merkel – ele prind foarte bine la publicul rus. Mulți ruși, la fel ca și Putin, văd în demonstrațiile de sfidare asigurărea distrugerii sentimentului de slăbiciune.

Merkel a observat într-un mod cert că Putin și Rusia sunt gata să îmbrățișeze această idee superficială a machismului, fiindcă ei nu mai au pe ce se baza. Este adevărat că în toate țările declinul economic duce la sentimentul de insecuritate națională la fel de mult ca politicile extreme din Europei. Un exemplu sunt americanii care vorbesc despre „declinul American”. Dar americanii și vest europenii cel puțin pot recurge la alegeri, ei pot decide pentru cine vor da votul.

Rușii nu se bucură de luxul democrației. În speranța de a controla sentimentele de disperare națională a rușilor, Putin a ales să joace rolul unui macho naționalist.

Acest lucru a fost un succes imens pentru Putin pe termen scurt, dar s-a afundat într-o politică externă ostilă, care l-a condus să invadeze Ucraina, atrăgând și sancțiuni severe din Occident, care au slăbit și mai mult Rusia. De asemenea, este foarte periculoasă intrarea cu armamentul nuclear militar a rușilor într-un război în Europa. Dar cel puțin Merkel, care de cele mai multe ori este un pivot între Rusia și Vest, înțelege împotriva cui este ea.

De ce este atât de obsedată Rusia de Ucraina?

În primul rând, fiindcă Ucraina are o mulțime de nativi care vorbesc limba rusă și etnici ruși. În 2010, aceștia l-au votat pe Ianukovici și nu au susținut protestele Euromaidanului care au dus la înlăturarea lui de la conducerea țării. Atunci când liderii ruși vorbesc despre o intervenție cu scopul de a proteja drepturile ucrainenilor vorbitori de limba rusă, ei ignoră motivele adevărate – că Ianukovici a fost demis.

Dar aici lucrurile se complică. Rușii au o conexiune istorică deosebită cu Ucraina, care joacă un rol important în „mitologia” națională rusă. Liderii țariști au dezvoltat ideea că rădăcinile culturii ruse pornesc de la grecii antici care s-au stabilit în peninsula Crimeea, în Ucraina de astăzi. În timp ce acest lucru este o născocire, este adevărat că acțiunile Rusiei ca un mare imperiu aveau loc în capitala Ucrainei de astăzi.
Idea unei legături vechi și speciale cu Ucraina este foarte importantă pentru naționaliștii ruși, care o văd ca pe o componentă vitală și eternă a marelui Imperiu. Naționalismul rus a avut o creștere dramatică în ultimii ani, cultivată de naționalistul rus numărul unu – președintele Vladimir Putin- , care s-a folosit de aceasta pentru a distrage atenția rușilor de la economia slăbită și autoritarismul lui sever.

O legătură specială cu Ucraina și poate chiar redobândirea teritoriilor din Ucraina, în viziunea unui naționalist rus, nu sunt doar legăturile istorice ci și dobândirea dreptului Rusiei ca o mare putere. De asemenea, aceasta vizează și redresarea nedreptății colapsului Uniunii Sovietice, pe care le văd ca pierderi a teritoriilor ruse. Mai mult ca atât, aceste teritorii sunt sub controlul unui guvern nevrednic ucrainean.
Aici apare și scopul pragmatic a invaziei ruse. De la începutul crizei din Ucraina, amestecul Rusiei a fost cu privire la prevenirea acesteia de la desprinderea de influență rusă și care se încadrează în ceea ce vede Moscova, o conspirație occidentală care atentează la încercuirea Rusiei de guvernele ostile. Rusia ar fi putut la fel vedea această criză ca un moment special pentru conexiunile cu Ucraina și a vrut să intervină pentru a nu pierde definitiv Ucraina. De atunci, însă, retorica naționalistă a lui Putin și insistența asupra faptului că guvernul ucrainean este un regim nazist care amenință lumea și este sprijinit de SUA, l-a forțat pe liderul rus să meargă mai departe decât și-ar fi propus.

Sursa: www.vox.com
Tradaptare: Lia Ciutac

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *