Timpul.md

Actualitate 15 Ianuarie 2020 | 12:41

Mesajul Institutului de Filologie al Academiei de Științe către Igor Dodon: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”.

 Adunarea generală a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei, a reacționat la recentele declarații ale președintelui Igor Dodon privind o eventuală reintroducere în curricula şcolară în locul limbii române a „limbii moldovenești”.

 DECLARAȚIE

Adunarea generală a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” ține să-și exprime profunda indignare în legătură cu declarațiile provocatoare ale Președintelui Igor Dodon privind o eventuală reintroducere în curricula şcolară în locul limbii române a „limbii moldovenești”, glotonim având o binecunoscută încărcătură ideologică antinațională, românofobă.

Eram cu toții convinși că dezbaterile pe marginea denumirii corecte a limbii țin de un trecut ireversibil, că una din fantomele obsedante ale ideologiei comuniste – existența „limbii moldovenești”, alta decât limba română – a fost alungată pentru totdeauna din forul nostru public. Credeam că argumentele de necombătut aduse de savanți din toată lumea, inclusiv de lingviști de prestigiu din fosta Uniune Sovietică, reconfirmate printr-o hotărâre unanimă a Adunării Generale a A.Ș.M. din februarie 1994, au pus punct pentru totdeauna discuțiilor sterile menite doar să dezbine societatea și s-o abată de la adevăratele probleme de stringentă actualitate. Iată însă că un președinte care zice că nu joacă poker afirmă, nu ca un politician responsabil, ci ca un cartofor ordinar: „Noi nu renunţăm la poziţia noastră, dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obţii rezultatul scontat, dar nu pur şi simplu. Când eşti sigur atunci scoţi sabia din teacă şi dai lovitura.” Întrezărim clar în așteptarea oportunității politice pentru rezolvarea brutală, cu lovitura de sabie, a unei probleme lingvistice, un reflex al intransigenței bolșevice, o incompatibilitate cu normele democrației și a statului de drept. Președintele Dodon, din suficiență sau din necunoaștere a realității, uită de vechiul dicton: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”. Or, dumnealui, pornit să vândă tot ce se poate vinde în țara asta, ar trebui să știe că nu chiar toate sunt de vânzare, că sunt lucruri de care e bine să nu te atingi. sunt temeiuri fundamentale ce țin de sfânta sfintelor poporului, precum e limba, istoria, pământul. Aici cu sabia, dle Președinte, nu se trece, pentru că prețul poate să fie capul! E o avertizare.

Ne exprimăm cu această ocazie și nedumerirea față de tăcerea asurzitoare cu care a răspuns conducerea A.Ș.M. declarațiilor scandaloase ale președintelui Dodon. Nici o replică, nici un cuvânt de revoltă, nici o îngăimare de dezacord! De parcă așa ar și fi trebuit să fie. De fapt, de parcă Academia de Științe nici nu mai există.

Aprobată de adunarea generală a colectivului Institutului de Filologie Română „P.P. Hasdeu”

14 ianuarie 2019

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus