Actualitate

Meteorologii au prognozat un început de lună cu vreme caldă

Până sâmbătă, pe întreg teritoriul ţării sunt posibile ploi, cu temperaturi de până la 14 grade Celsius. Week-end-ul şi începutul săptămânii următoare promit să fie “toamnă de aur”.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sâmbătă şi duminică, se aşteaptă cer variabil, preponderent cu soare, şi valori termice de 8-15 grade Celsius, ziua, şi 2-7 grade, noaptea. Tradiţional, cel mai cald va fi în regiunea de sud. Aceleaşi tendinţe se vor păstra şi în prima parte a săptămânii următoare.

Sinopticienii de la SHS afirmă că luna noiembrie este ultima lună din an, când în medie pentru şirul multianual de observaţii se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului – aceasta constituie în teritoriu de la +2ºC la nord până la +5ºC în sudul țării. Cea mai rece lună noiembrie din toată perioada de măsurări instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a înregistrat în anul 1993, când temperatura medie lunară a aerului a variat între -1,8ºC (Comrat, Cahul) şi -3,3ºC (Briceni). Cea mai caldă lună noiembrie a fost în anul 2010, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +8,2ºС (Briceni) şi +11,1ºС (Cahul).

În calendarul popular, cea de-a 11-a lună a anului este numită Brumar. În calendarul lucrărilor agricole, în această perioadă sunt însămânţate toate grânele de toamnă şi totul este gata pentru iernat. Noiembrie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi martie în fiecare an şi ca februarie, cu excepţia anilor bisecţi. Primele zile ale lui noiembrie sunt respectate cu sfinţenie în calendarul popular. În prima săptămână, cunoscută de bătrâni ca ”Săptămâna Miriştei” se ară pământul şi se pregătesc însămânţările de primăvară, indică mai multe surse. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *