Timpul.md

Ultima oră 18 Februarie 2019 | 12:09

Mișcările a milioane de musulmani sunt urmărite pas cu pas de autoritățile chineze, arată o bază de date descoperită online

​O companie chineză de securitate folosește tehnologii de recunoaștere facială și urmărește pas cu pas 2,6 milioane de oameni din provincia chineză Xinjiang, arată datele prezentate de un expert olandez de cybersecurity. Datele au fost descoperite online, necriptate și arată cât de departe merge sistemul chinez de supraveghere, fiindcă mișcările oamenilor sunt urmărite și înregistrate într-o mulțime de puncte unde sunt camere video.

Cercetătorul Victor Gevers a găsit uriașa bază de date ce conține nume, adrese, serii de cărți de identitate, adrese, numere de telefon și alte date despre 2,56 milioane de oameni din provincia Xinjiang unde locuiesc uigurii musulmani.

Datele mai arată că, pe o perioadă de 24 de ore, s-au strâns 6,7 milioane de coordonate GPS legate de moschei, școli, internet cafe-uri, magazine șl alte locuri unde autoritățile au montat camere video. Practic, cu ajutorul firmei de securitate SenseNets Technology Ltd era urmărit traseul exact al fiecărui om supravegheat.

În afară de acest sistem extern de supraveghere prin camere video, alte surse spun că musulmanii uiguri au fost forțați de autoritățile chineze să instaleze pe smartphone-uri soft-uri de supraveghere.

China a blocat pe o perioadă de un an acum un deceniu comunicațiile online, dar și cele telefonice, în regiunea Xinjiang locuită de uiguri, regiune unde recent au fost construite și uriașe tabere de concentrare unde uigurii au fost duși cu forța pentru a li se schimba concepțiile politice. China a negat că oamenii ar fi fost duși cu forța sau că ar fi vorba de tabere de detenție.

Poliția chineză folosește deja ochelari computerizați speciali pentru a monitoriza adunările mari de persoane și unele surse au spus că în curând vor fi folosite și mici drone pemtru ca supravegherea să fie și mai eficientă.

Surse: Reuters, ZDNet
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus