Opinii și Editoriale

Micul trafic sau marele bluf?

Cea mai mediatizata actiune politica a noii guvernari a fost cea privind micul trafic de frontiera cu Romania. De ieri, acordul a intrat in vigoare si, formal-juridic, peste un milion de moldoveni care locuiesc in raza de 50 km de la granita cu Romania vor putea sa treaca frecvent frontiera si sa penetreze patria lor istorica pana la 50 km de la granita cu R. Moldova. Initiativa acestui acord apartine PLDM; tot acestui partid ii apartine si meritul de a fi obtinut incheierea acordului. Astfel, Acordul privind micul trafic de frontiera il avem. Vom avea insa si micul trafic propriu-zis?

Imi pare infinit de rau, dar temerea mea e ca acest mic trafic de frontiera nu va avea loc. Si de vina nu va fi partea basarabeana, ca in ’40, ci muma noastra istorica, Romania, tara noastra de glorii si de dor, dar care si astazi se afla sub ocupatia unor politicieni care fac tot ce le sta in puteri ca sa nu le permita „rusilor de basarabeni” sa treaca Prutul. Acum acesti politicieni au si un „argument forte” – conditiile impuse de UE! Apropo de acestea, un inalt functionar al UE la Chisinau imi spunea recent ca cele 500 de euro necesare pentru a obtine o viza in Romania sunt o initiativa a Bucurestiului, nu a UE… Bucurestiul, daca ar vrea, ar pune 50, dar nu 500 de euro!

…cand am vazut lista de documente necesare pentru a obtine un permis de mic trafic la Prut, am inteles ca Birocratia va ingropa nu numai Romania, dar si Fratia cu RM! Sa luam doar doua exemple.

1. Pachetul de documente pentru a obtine permisul de mic trafic va fi depus la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau. Astfel, pentru a obtine permis de mic trafic, un emblematic mos Ion Mieredulce de la Lipcani, mic producator basarabean (de miere de albine), va trebui sa vina la… Chisinau? Credeti ca va veni? Nu, nu va veni.

2. Lista actelor necesare pentru permis e total descurajanta! Cat face numai conditia ca „Cererea se completeaza cu cerneala de culoare neagra, personal de catre solicitant, in fata lucratorului consular si se semneaza de solicitant in interiorul chenarului anume desemnat, fara a se depasi conturul chenarului”. E pur si simplu genial gandit! O mica precizare: cerneala neagra o pune la dispozitie consulatul sau fiecare solicitant trebuie sa vina cu cerneala lui, neagra desigur? Ce se va intampla, de exemplu, daca emblematicul mos Ion Mieredulce vede prost, nu are ochelari si, cand isi va pune semnatura „in interiorul chenarului anume desemnat”, va „depasi un pic conturul chenarului”? I se va respinge cererea? Va trebui sa completeze alta sau vi fi rugat sa vina alta data?

Dar sa lasam gluma. Ceea ce face ca initiativa cu micul trafic sa fie moarta din fasa e asa-zisa „motivatie” a cererii. Acordul prevede mai multe motive pentru a obtine permis de mic trafic: mentinerea relatiilor de familie prin vizitarea rudelor; insotirea rudelor pentru acordarea de asistenta medicala; participarea la programe in domeniul economic si schimburi in domeniile economic, stiintific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau in domeniul educatiei; promovarea unor interese economice si desfasurarea de activitati de sprijin economic; rezolvarea problemelor de natura juridica; vizitarea mormintelor rudelor.

Pentru a motiva… motivatia, emblematicul nostru mos Ion Mieredulce trebuie sa obtina, respectiv: „invitatie autentificata, in original, la un notar public din Romania sau la consulat, prin care persoana care invita se obliga sa asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/si de repatriere”; „atestat medical, in original, cu numar si data de inregistrare, din care sa reiasa diagnosticul, recomandarea de tratament in Romania, precum si modalitatea de finantare a tratamentului la institutia medicala recomandata” s.a.m.d. Astfel, o alta emblematica Ioana Gaina de la Bumbata sau emblematica Patricia Cocos de la Bujor, crescatoare de gaini ouatoare, daca doresc sa mearga la Iasi, respectiv la Husi cu cateva sute de oua ecologice, trebuie sa prezinte „…o scrisoare pe antet, in original, cu semnatura si stampila conducerii camerei locale de comert, autoritatii locale sau institutiei care organizeaza evenimentele”.

E-he-he! Stim noi ce inseamna aceasta! Stim noi cum si de unde se obtin aceste scrisori! Dar, apropo, despre ce eveniment este vorba? De unde sa stie, de pilda, doamna Ioana Gaina de la Bumbata ce eveniment se va produce la Iasi peste doi ani de zile, ca sa prezinte de pe acum „o scrisoare pe antet, in original, cu stampila conducerii institutiei care organizeaza… evenimentele”? Dar daca nu se organizeaza niciun eveniment, ce face doamna Gaina cu ouale ei?

Fiti atenti, frati …traficanti: daca vreun norocos reuseste, totusi, sa adune toate aceste acte, „dupa depunerea lor va astepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul”. Nu maximul 10-20 de zile, ci tocmai 60! Si asta se numeste, chipurile, trecere fara vize! Pai cu vize, fratilor, se trece mai usor! Si inca una, tot fierbinte: daca vreun fericit nefericit mic traficant va incalca vreo prevedere a acestui acord, „permisul ii va fi retras, si timp de trei ani i se aplica interdictia de intrare in Romania”! Sa stie el, …micul traficantul de… oua, ca nu e de jucat cu o tara, membra a UE!

…In realitate, avem de-a face cu un acord care nu favorizeaza, ci, invers, este, vorba batranilor de la tara, punitiv prin esenta sa, deoarece interzice si blocheaza nu doar micul trafic, ci si simpla deplasare a moldovenilor in Romania. Toti care au asteptat acest acord au fost convinsi ca va fi identificata o formula… euroconforma – adica simpla, elastica, omeneasca, frateasca, aflata in competenta primariilor -, dar nu un cod draconic ce duhneste a birocratie romaneasca (euroconforma?!) si a stalinism rusesc si care, de facto, face imposibila trecerea Prutului de catre basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creeaza impresia (urata) ca administratia de la Bucuresti i-a tras o teapa politica „de zile mari” actualei conduceri de la Chisinau, or, este evident ca, in formula propusa, micul trafic de frontiera cu Romania nu va avea loc.

A fost doar un bluf, bineinteles, din partea fratilor de la Bucuresti. Realizeaza acest adevar presedintele unionist Ghimpu? (Pe premierul Filat nu-l intreb, si el stie de ce). Daca da, atunci ceva trebuie sa urmeze, ceva trebuie sa se schimbe in relatiile fratesti dintre Chisinau si Bucuresti. Prietenii mei stiu ce anume.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *