Cultură

Migratia – provocare sau oportunitate

Si in acest an, studentii si liceenii pasionati de limba franceza sunt invitati sa participe la Concursul „Le Coing d’Or – Gutuia de Aur”, editia a patra. Pentru 2009, genericul anuntat de organizatori este „La migration – opportunité ou menace” (Migratia – provocare sau oportunitate) – o realitate dura, cunoscuta de majoritatea concetatenilor nostri.

Lansat in 2006, concursul „Le Coing d’Or – Gutuia de Aur” are ca scop promovarea diversitatii culturale prin filiera francofoniei, descoperirea tinerelor talente printre liceeni si studenti si incurajarea eforturilor tinerilor pentru democratizarea societatii. La concurs, care se desfasoara in doua etape, sunt admisi elevi, liceeni, studenti si alte categorii de tineri de la 15 la 25 de ani, cetateni ai RM, care cunosc si vorbesc fluent franceza. Ei vor putea aplica pentru sectiunile Eseuri in limba franceza si Fotojurnalism.

ETAPA I – 20 martie – 30 iunie 2009, timp in care se elaboreaza eseurile (volum total – 4 pagini, caracter Times New Roman, 14pt, la un interval de 1,5) si/sau fotografiile, impreuna cu CV-urile, in format electronic se expediaza pe adresele s_grossu@yahoo.fr; upf_courrier@yahoo.fr. Varianta imprimata pe hartie A4 se depune sau se expediaza pe adresa postala: Concursul „Le Coing d’Or – Gutuia de Aur” 2009, Centrul Independent de Jurnalism, str. Sciusev, 53, Chisinau, MD-2008.

ETAPA II – 11 iulie 2009, 10.00 – prezentarea orala a eseurilor in fata membrilor juriului pentru desemnarea laureatilor se va desfasura in Aula „Prof. Dumitru Coval”, Facultatea Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii,
Str. Alexei Mateevici, 60, bloc central USM, etajul IV (sala 421). Informatii suplimentare puteti afla la (022)57.78.43, 069.05.07.58.

Castigatorii vor fi desemnati de un juriu de specialitate, avand-o ca presedinta pe dna Tatiana Petcov, profesoara de limba franceza la Liceul „Gheorghe Asachi”. Toti membrii juriului lucreaza autonom, citind si evaluand la justa valoare toate textele, anterior codificate de Comitetul organizatoric. In ziua desfasurarii celei de-a II etape, membrii juriului se reunesc pentru a asculta si a aprecia gradul de cunoastere a limbii franceze si modalitatile individuale de expunere verbala de catre cei zece finalisti.

Coordonatorii concursului – Sectia Moldova a Uniunii Internationale a Presei Francofone (UPF), Alianta Franceza din Moldova si Filiala din Moldova a Organizatiei Mondiale pentru Migratie, cu sustinerea Centrului Independent de Jurnalism si a Facultatii Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, USM – vor pregati pentru invingatori premii valoroase: dictafoane, dictionare electronice pentru poligloti (cu un volum total de circa 600.000 de cuvinte si 67.000 de expresii si fraze in 29 de limbi), dictionare bilingve (francez-roman), precum si carti din domenii conexe genericului concursului.

Asadar, tineri francofoni, nu ratati sansa „Gutuii de Aur”!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *