Actualitate

Mihai Balan, director al SIS: „Am reuşit să devenim un serviciu de informaţii eficient”

Potrivit directorului SIS, în cei 25 de ani de existenţă, rolul şi misiunile Serviciului au cunoscut schimbări esenţiale pentru a acoperi o gamă diversificată de riscuri şi problematici de securitate. „Suntem permanent în căutarea şi aplicarea celor mai eficiente metode de anticipare şi combatere a acestora, astfel încât Republica Moldova să nu se confrunte cu surprize strategice”, a menționat Mihai Balan în cadrul interviului pentru Moldpres.

„Cred că am reuşit să devenim un serviciu de informaţii eficient, flexibil şi capabil să reacţioneze rapid. Ne perfecţionăm în permanenţă pentru a fi nu doar o instituţie cu norme şi proceduri noi, dar în special de a avea o atitudine pro-activă şi o nouă mentalitate de securitate. Instituţia continuă să promoveze înalte standarde de etică, onestitate, corectitudine şi excelenţă profesională”, a spus directorul SIS. 

În cadrul interviului, Mihai Balan a spus că organizația este preocupaţtă ca prin modernizarea Serviciului să fie mai eficientă, pro-activă, să răspundă prompt şi profesionist necesităţilor de securitate ale Republicii Moldova, în special, în contextul aspiraţiilor de aderare la comunitatea europeană.

„Ţin să subliniez că pentru a impulsiona capacitatea informaţional-operaţională a Serviciului, ne-am propus ca obiective dezvoltarea sectoarelor de analiză, de planificare integrată, de uniformizare şi optimizare a procedurilor legale de investigaţii, de extindere a parteneriatelor internaţionale ş.a. În ansamblu, fortificarea puterii intelectuale şi operaţionale a SIS.  Sper că în următorii 2-3 ani, evoluţiile să fie vizibile, instituţia să fie una dinamică, mult mai flexibilă şi adaptabilă provocărilor în domeniul securităţii”, a reiterat intervievatul. 

Sînt convins că doar prin materializarea acestor deziderate, Serviciul va deveni mult mai vizibil în stat, societate, cu valoare similară serviciilor de intelligence din comunitatea regional-europeană.

Directorul a reaminti că beneficiarii legali de informaţii ale SIS-ului, conform legislaţiei sunt Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, dar şi alte autorităţi publice asupra problemelor ce ţin de interesele securităţii de stat. 

La întrebarea care sunt principalele provocări la adresa securităţii Republicii Moldova, Mihai Balan a răspuns că nu doar statul a fost supus riscurilor şi vulnerabilităţilor de securitate, dar şi cetăţeanul. Printre cele mai relevante ameninţări a remarcat criza financiar-bancară, consecinţele climatului subversiv generat de regimul separatist din zona transnistreană, acţiunile subversive ale unor servicii speciale străine, corupţia şi contrabanda. 

Continuare aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *