Cultură

Mihai Ghimpu: Va veni ziua cnd n-o sa mai avem nici srma ghimpata si nici viza

Cu prilejul Zilei Marii Uniri, Biroul de turism al Romaniei in RM a organizat la Chisinau o seara a romanilor de pretutindeni. Intr-o atmosfera de muzica si dans maramuresean, cu participarea cunoscutului rapsod Stefan Petreus si a fiului sau Andrei, basarabenii s-au simtit ca in Maramuresul istoric, cu bucate traditionale de sarbatoare. O expozitie de icoane pe sticla, realizate de Georgeta Maria Iuga din Baia Mare, a incantat publicul prezent la manifestare.

In seara Sfantului Andrei (stil nou), sfantul tuturor romanilor, organizatorii ne-au invitat sa cunoastem Maramuresul, o zona a Romaniei unde traditiile sunt pastrate cu sfintenie. Politicieni, jurnalisti, preoti, artisti sau pur si simplu romani de buna-credinta au admirat icoanele de-o maiestrie rara ale Georgetei Maria Iuga. Sunt creatii valoroase, cunoscute si in marile centre culturale ale lumii. Invitatii au avut ocazia sa deguste din bunatatile traditionale si sa urmareasca un spectacol de zile mari, sustinut de ansamblul „Magura Cernesti”, cu tineri imbracati in straie nationale, veniti in Basarabia chiar din inima Maramuresului.

Presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a felicitat audienta cu ocazia Zilei Nationale a Romanilor. El le-a recomandat moldovenilor sa viziteze „cea mai frumoasa zona a turismului – Maramuresul” si, in general, sa cunoasca splendorile Romaniei turistice. „Va veni acea zi cand n-o sa mai avem sarma ghimpata si viza, care exista pentru romanii din RM. Alianta pentru Integrare Europeana, actualul guvern, vor face tot posibilul sa apropie RM de standardele europene, iar aceasta inseamna, de fapt, sa fim in marea familie europeana. Sa nu se mai discute ce limba vorbim si cine suntem. Viitorul nostru este cel european, impreuna cu toti acei cu care ne-a dat Dumnezeu sa locuim pe pamantul vechii Dacii”, a declarat Mihai Ghimpu.

Oferte turistice exceptionale din Maramures

Alexandru Muresan, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei, a adus multumiri conducerii RM „pentru gestul deosebit pe care l-a facut in scurta perioada de cand a preluat mandatul – sa respiram un aer mai curat” si pentru sprijinul acordat Ambasadei in reasezarea relatiilor noastre bilaterale intr-un fagas normal”. El a subliniat ca „Maramuresul este o regiune istorica care poate fi data ca exemplu pentru modul cum a rezistat de-a lungul secolelor si unde spiritul romanesc s-a mentinut pana azi, devenind si o zona turistica extraordinara, care merita vizitata. Speram ca viitorul nostru sa fie impreuna”.

La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai celor mai importante agentii de turism din RM. Mariana Iuga, directoarea Biroului de turism al Romaniei in RM (reprezentanta Ministerului roman al Turismului), a mentionat: „Ne-am propus sa aducem in RM oferte turistice exceptionale din Maramures, mai ales ca se apropie sarbatorile de iarna. Iar sarbatorile cele mai frumoase se zice ca sunt acolo. Si astazi, cei din Maramures, de la mic la mare, merg la biserica, la nunti si la inmormantari in straie nationale. Si astazi, ca in secolele trecute, in Maramures se fac bucate traditionale, se cos costume ca la stramosi.

La tesutul covoarelor se folosesc coloranti naturali, obtinuti din plante. E o zona deosebita, unde se afla o multitudine de elemente istorice, cu faimoasele biserici din lemn ce dateaza inca din secolul al XIV-lea”. Din cele peste o suta de locasuri de cult din Maramures, opt fac parte din patrimoniul UNESCO. Peisajele unice, bunaoara statiunea Borsa, unde se fac tratamente balneare, sunt atractii pentru turistii din toata lumea. Agentii de turism din RM au fost impresionati de aceste oferte si le vor propune cetatenilor moldoveni cat mai curand posibil.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *