Interviu

Mihai Godea: Impreuna pentru Moldova vine sa contracareze dezbinarea si vrajba semanate de comunisti

– Domnule Mihai Godea, care este deosebirea dintre campania electorala precedenta si cea actuala?

– Campania pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent se desfasoara in conditiile unei polarizari excesive a societatii. Comunistii, prin actiunile lor si cu ajutorul cartelului mediatic care-i slujeste, au impartit cetatenii in „ai lor” si „altii”. Ei au recurs la scindarea societatii, la radicalizarea spiritelor, la enclavizarea politica a unor grupuri sociale. Toate acestea vor avea drept consecinta segregarea societatii pentru o lunga perioada de timp. Printr-o campanie agresiva si mincinoasa, comunistii incearca sa-si pastreze puterea. Eu au aruncat in lupta toate rezervele si nu-i intereseaza daca sfarsitul acestei lupte va prejudicia grav interesele nationale ale R. Moldova. Pe comunisti nu-i intereseaza R. Moldova, ci pastrarea puterii pentru a putea jefui tara in continuare.

– Cum apreciati comportamentul comunistilor in aceasta campanie?

– In actuala campanie, comunistii si-au schimbat strategia. In campania precedenta ei o faceau pe grozavii, refuzand sa participe la dezbaterile publice si televizate. Prin aroganta lor incercau sa convinga si electoratul, si oponentii politici ca sunt invincibili. Dupa ce si-au dat arama pe fata la 7 aprilie, dupa ce au esuat in gasirea „votului de aur” pentru alegerea presedintelui, comunistii au aparut in fata cetatenilor asa cum sunt in realitate – slabi si straini intereselor oamenilor de rand. Simtind ca sfarsitul lor politic este foarte aproape, comunistii au devenit agresivi. Amenintarile, santajul, presiunea administrativa si chiar rafuiala fizica cu oponentii sunt armele lor in aceasta campanie. Dar anume aceste abordari ii fac pe oameni sa inteleaga mai bine esenta guvernarii comuniste si practicile sale totalitare.

– Cu ce mesaj vine Partidul Liberal Democrat in alegerile anticipate?

– In alegerile parlamentare anticipate PLDM vine cu acelasi program complex de scoatere a tarii din saracie si mizerie. Venim cu cea mai profesionista echipa, capabila sa realizeze programul de guvernare propus de formatiunea noastra. Pe langa acestea, PLDM vine cu un mesaj de consolidare a societatii. Sloganul nostru „Impreuna pentru Moldova” vine sa contracareze dezbinarea si vrajba semanate de comunisti. Noi venim sa solidarizam cetatenii in jurul valorilor democratiei, libertatii si bunastarii.

-Se resimt efectele parteneriatului politic cu partidele parlamentare de opozitie?

– In campania precedenta, comunistii, prin intermediul mass-media aservite, au incercat sa prezinte societatii imaginea unei opozitii razletite, cuprinsa de un razboi fratricid, desi realitatea era alta. Partidele parlamentare de opozitie, chiar daca merg in alegeri cu liste proprii de candidati, se prezinta intr-o actiune politica comuna. Faptul ca societatii i s-a transmis un mesaj de unitate a opozitiei democratice este foarte important. Acest lucru a intarit convingerea electoratului ca partidele respective pot forma o coalitie de guvernamant durabila si responsabila.

– Ce s-a intreprins pentru a preveni o eventuala fraudare a alegerilor?

– Fraudarea alegerilor nu are loc doar in ziua votarii. Exista mai multi factori ce pot vicia procesul electoral. Unul dintre acestia este accesul inechitabil al concurentilor electorali la mass-media, mai ales publica. Si in aceasta electorala ne confruntam cu aceeasi problema. Mai mult, campania murdara de intoxicare a opiniei publice, de manipulare si dezinformare, orchestrata de comunisti prin mijloacele de informare subordonate lor, altereaza grav procesul electoral si afecteaza corectitudinea alegerilor. Folosirea resurselor administrative, inclusiv a structurilor de forta impotriva oponentilor politici releva lipsa de dorinta a comunistilor de a respecta regulile unui joc democratic corect si cinstit. In ceea ce priveste masurile de prevenire a fraudelor in ziua alegerilor, PLDM a actionat in vederea suplimentarii numarului de observatori si reprezentanti in birourile electorale, a asistat administratiile locale, acolo unde a fost posibil, in procesul de verificare a listelor electorale si a facut interventiile necesare pe langa institutiile internationale pentru ca acestea sa acorde o atentie sporita monitorizarii procesului electoral.

– Polarizarea excesiva a societatii afecteaza sau nu procesul de reglementare a diferendului transnistrean?

– Din 1992 incoace in problema reglementarii diferendului transnistrean nu avem rezultate palpabile. S-a elaborat mecanismul „5+2”, insa el nu functioneaza din cauza inconsecventei comunistilor care au o politica externa imprevizibila. De exemplu, recent Voronin a declarat ca Smirnov si echipa lui sunt ofiteri ai FSB-ului rusesc, apoi pleaca la Moscova, chipurile sa solutioneze conflictul. Partenerii occidentali, care ne-au ajutat mult si au rezultate pozitive in eforturile de a asigura un control al RM asupra frontierei cu Ucraina pe segmentul transnistrean, sunt nedumeriti de atitudinile contradictorii si alogice ale lui Voronin in problema diferendului. Deci polarizarea excesiva a electoratului de catre comunisti nu poate afecta direct procesul de negocieri. Frana solutionarii conflictului este Voronin care a demonstrat de nenumarate ori ca nu este capabil sa dialogheze, sa ajunga la un compromis rezonabil, conform interesului national.
PLDM are un program eficient de reintegrare a tarii prin schimbarea statutului partenerilor occidentali in procesul de reglementare transnistreana, prin transformarea misiunii tripartite de mentinere a pacii in una internationala civila sub egida Uniunii Europene. Avem convingerea ca reintegrarea tarii poate avea loc doar in conditiile retragerii depline a trupelor militare ruse, a demilitarizarii, decriminalizarii si democratizarii acestei regiuni.

– Aveti o prognoza pentru votul din 29 iulie?

– Da, am o prognoza, care mai degraba este pentru mine o certitudine – fortele democratice vor obtine majoritatea si vor guverna tara.

– Va multumesc pentru interviu.

Alexandru Damian

PP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *