Actualitate

Mii de plante tropicale riscă să fie distruse de frig

Din pricina cazanului defect, pentru a proteja plantele de îngheț, angajații sunt nevoiți să facă focul în niște sobe improvizate, defecte, care elimină fum. Iar botaniștii se tem că, în acest caz, în lipsa oxigenului, plantele ar putea să se usuce. 

Chiar dacă iarna e abia la început, sistemul de încălzire de la Grădina Botanică s-a defectat deja de câteva ori, iar în prezent lucrează la capacitate minimă, asta deși meteorologii au anunțat pentru săptămâna curentă minime de până la -15 grade Celsius. „De vreo 10-15 ani problema care ne frământă este încălzirea serelor pe timp de iarnă. Avem un cazan autonom alimentat cu gaz și, pe lângă cheltuielile mari pe care trebuie să le suportăm, mai avem mari bătăi de cap pentru că centrala termică este uzată și necesită a fi schimbată”, spune Valentina Ţâmbala, specialist principal la Grădina Botanică.

Au înflorit în toiul iernii

Ea povestește că, în prezent, la Grădina Botanică din Chișinău mai sunt funcționale doar șapte sere, care au fost date în exploatare încă în anul 1984 și care, nu au mai fost reparate niciodată de atunci. „Am mai făcut niște reparații cosmetice, dar pentru reparații capitale nu avem bani. Noi am intrat în sezonul rece al anului fără un bănuț pe cont, banii fiind cheltuiți pentru perioada rece a anului trecut. Academia de Științe ne-a alocat o jumătate de milion de lei pentru achitarea serviciilor comunale, doar că între timp s-a mai abătut o problemă asupra noastră. Cazanul s-a spart deja de două ori, iar acum lucrează la parametri minimi. Dar, dacă afară o să fie minus 15 grade, noi nu rezistăm”, se arată îngrijorată Valentina Țâmbala. Ea spune că temperatura în sere este de 7-8 grade Celsius, asta în timp ce plantele tropicale din colecție au nevoie de măcar +16 grade pe timp de noapte și peste +20 ziua. „Multe din flori înfloresc, avem bananierul care fructifică. Dracena, copacul diavolului, îl avem din anul 1978 și deja a înflorit și a dat fructe. Copacul fericirii și copacul de bani la fel au nevoie de căldură, dar dacă continuă să fie frig ar putea pieri”, afirmă botanistul Valentina Țâmbala. Ea mai spune că, deoarece serele sunt de dimensiuni mici, unii arbori sunt nevoiți să-i taie pentru că nu au unde crește și sparg acoperișul.

Plantele s-au uscat de la fum, nu de la frig

La Grădina Botanică sunt peste zece mii de specii de plante, dintre care 2630 necesită condiții speciale de creștere. „Este o colecție unică în R. Moldova care a fost creată timp de mai bine de patru decenii. Avem plante din diferite zone geografice”, a remarcat botanistul. De fapt, acesta este un adevărat laborator unde renumiți specialiști în domeniu efectuează diverse cercetări, creează noi tipuri de plante și studiază proprietățile lor. Din această colecție fac parte diverse tipuri de plante aduse în Moldova încă prin anii 60, plante relicve care existau încă pe timpul dinozaurilor, specii de flori, arbori și arbuști pe cale de dispariție.

Astfel, pentru a proteja cele peste 2,6 mii specii de plante rare, specialiștii Grădinii cară lemne și fac focul în sobe de fier. „Pentru a menține temperatura în sere am improvizat niște sobe, așa-zisele burjuici de pe vremea sovietică, dar ele nu ne ajută, ba dimpotrivă, uneori sunt mai dăunătoare pentru că elimină fum. În plus sobele astea pot să ridice temperatura în sere cu doar vreo 2-3 grade. Am avut cazuri când plantele s-au uscat de la fum, nu de la frig”, menționează specialistul de la Grădina Botanică.

Un cazan abia la anul

„Grădina Botanică este o bogăție a poporului, iar colecția de plante tropicale este unică în R. Moldova. Aceasta este un patrimoniu al țării care ar necesita o atenție mai mare din partea statului”, a subliniat Valentina Țâmbala, indignată de faptul că munca sa de-o viață ar putea fi distrusă în doar câteva zile. „Eu sunt la Grădina Botanică din anul 1977 și am trecut prin perioade grele. Au fost vremuri când am pierdut peste 1400 specii de plante din cauza frigului și fumului”, își amintește femeia.

Autoritățile au promis că vor rezolva problema și vor aloca bani pentru o nouă centrală termică, însă se pare că cei 350 mii lei oferiți de AȘM vor ajunge la Grădina Botanică abia anul viitor. Până atunci, însă, savanții se roagă să fie o iarnă mai blândă și continuă să afume serele, în timp ce plantele în valoare de sute de mii de lei îngheață de frig. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *