Actualitate

Mii de tineri din Moldova dau prioritate studiilor peste hotare

Anual şase mii de tineri din Republica Moldova aleg să studieze în străinătate pentru a căpăta noi cunoştinţe într-un mediu educaţional diferit, relatează Mesager.
Pentru mulți dintre tinerii moldoveni, o diplomă a unei universităţi din România, Germania, Belgia, Franța sau Italia este o garanție pentru găsirea unui loc de muncă mai bine plătit. În acest an, oferta pentru o bursă în străinătate este și mai mare.

La prezentarea ofertelor de studii prin intermediul Programului Erasmus+ într-o aulă de 150 de locuri s-au înghesuit peste 300 de studenți, de la Universitatea de Stat, Universitatea de Medicină, Agricolă sau Tehnică. Toți își doresc o bursă în străinătate. Datele autorităților arată că anual, mii de tineri reușesc să-și împlinească visul.

„Anual pleacă în străinătate pentru studii circa șase mii de tineri. Vorbim în primul rând de oferta României care este de circa cinci mii de burse, aici avem şi liceeni şi toate trei cicluri ale studiilor superioare . Alte destinaţii sunt cu precădere ţările UE: Germania, Franţa, Grecia, Cehia, Slovacia ”, a declarat Ludmila Pavlov, șef Direcție relații internaționale, Ministerul Educației.

Deși trebuie să înfrunte multe dificultăți, să depășească bariera lingvistică și culturală un lucru este cert, șansele de angajare sunt mai mari.

Republica Moldova are semnate aproximativ 70 de protocoale de cooperare educațională cu diferite ţări. Autoritățile nu dețin, însă, date despre câţi din aceşti tineri revin în ţară, odată cu încheierea programelor de burse.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *