Guvern

Ministerul Educatiei vrea sa modernizeze sistemul de invatamnt

Modernizarea sistemului de invatamant in R. Moldova a constituit unul din subiectele abordate la ultima sedinta a Colegiului Ministerului Educatiei (ME). In acest mod, ministerul de resort pledeaza pentru modificarea Conceptiei de modernizare a invatamantului din R. Moldova, deoarece, actuala, elaborata inca in 1994, deja si-a pierdut originalitatea.

Proiectul de document prevede modernizarea sistemului de invatamant in contextul politicii nationale externe de integrare europeana si aderare la Procesul de la Bologna, asigurarea calitatii in invatamant si actualizarea prioritatilor in acest domeniu.

Tudor Cojocaru, sef de directie la Ministerul Educatiei, a mentionat, la sedinta Consiliului colegial al ME, ca noua conceptie urmeaza sa stea la baza elaborarii si dezvoltarii cadrului legislativ si normativ al invatamantului, precum si a programelor nationale si locale de modernizare a sistemului educational.

Potrivit oficialului, conceptia prevede modernizarea structurii sistemului de invatamant in conformitate cu Clasificatorul Standard International al Invatamantului (ISCED), cu traditiile scolii nationale si cu necesitatile educationale interne.

De asemenea, documentul prevede promovarea prioritatilor de dezvoltare a cercetarilor stiintifice in invatamant, modernizarea sistemului de formare continua a personalului didactic si de conducere, autonomia institutionala, dezvoltarea bazei material-didactice in corespundere cu noile tehnologii informationale, precum si perfectionarea sistemului actual de finantare din domeniu, anunta site-ul oficial al Ministerului Educatiei.

Proiectul Conceptiei va fi supus dezbaterilor publice, dupa care va fi inaintat pentru adoptare Parlamentului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *