Actualitate

Ministerul Mediului vrea să interzică „delfinariile artificiale”

Aceste prevederi sunt valabile în întreaga Europă, astfel toate delfinariile, indiferent că sunt în orașe de pe malul mării/oceanului sau în centrul bătrânului continent, folosesc doar apă de mare.
În aceste condiții speranța de viață a delfinilor crește de câteva ori, or cei care sunt ținuți în delfinarii cu apă „de la robinet" (precum sunt cei de la Chișinău) supraviețuiesc foarte puțin, fiind înlocuiți tehnic și fără sentimentalism, odată la doi-trei ani.

Valeriu Munteanu a declarat că "Vom depune toate eforturile pentru înbunătăţirea cadrului legal în domeniul protecţiei animalelor sălbatice, întreţinute în captivitate, prin racordarea la cerinţele Directivelor Uniunii Europene şi a tratatelor internaţionale din domeniul vizat, la care Republica Moldova este parte. Conform legislaţiei Republicii Moldova, regulile în privința animalelor deţinute în captivitate şi cerinţele de creare a grădinilor zoologice sunt stabilite în Legea grădinilor zoologice nr. 136-XVI din 14 iunie 2007, elaborată în scopul racordării la prevederile Directivei 1999/22/CE privind deţinerea animalelor sălbatice în grădini zoologice. În art. 4 al Legii nr. 136-XVI sunt stabilite restricţiile referitoare la funcţionarea grădinilor zoologice şi conform alin.(2) sunt stipulate clar responsabilităţile organului de supraveghere veterinară de stat în privinţa controlului asupra îndeplinirii condiţiilor de întreţinere a animalelor".

Proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru completarea Legii nr.221 din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară, a fost elaborat în scopul stabilirii măsurilor de protecţie a vieţii unor animale, întreţinute în captivitate.
Este de menţionat că, în ultimii ani, la nivel mondial, se acordă o deosebită atenţie protecţie vieţii animalelor în cazul întreţinerii acestora în grădini zoologice, acvatorii, delfinarii şi alte aglomeraţii artificiale. Se consideră că, din lipsa condiţiilor apropiate celor naturale, aceste animale au o durată a vieţii mult mai scăzută şi suferă de diverse maladii.

Astfel, mai multe state au stabilit unele măsuri speciale pentru întreţinerea animalelor în condiţii de captivitate, în special a animalelor maritime din fam. Cetacee (delfini, balenele, foci etc.). Conform datelor Uniunii Europene, populația de delfini din Marea Neagră a scăzut de la 2,5 milioane de exemplare, în urmă cu 70 de ani, la doar câteva zeci de mii, în prezent.

Totodată, mai multe asociaţii obşteşti de mediu la nivel mondial, precum şi din Republica Moldova au făcut mai multe apele către Guvernele statelor, în special Europene, pentru a nu admite întreţinerea mamiferelor maritime, în condiţii de captivitate, care pot ameninţa viaţa sau sănătatea acestora. În cazul dat unele state, precum Ucraina, Ungaria şi Mexic au elaborat amendamente în legislaţia ce ţine de protecţia animalelor.

Reieşind din aspectul internaţional de protecţie a animalelor maritime, prezentul proiect de lege are drept scop reglementarea activităţilor sanitar-veterinare, în privinţa autorizării activităţilor de funcţionare a unor aglomeraţii de animale. Se propun modificări în articolul 8, care stipulează cerinţele privind autorizarea sanitar-veterinară a obiectivelor agenţilor economici. Astfel prin completarea Articolul 18 cu alineatul (3)1, se stabilesc competenţe noi pentru autoritatea sanitar-veterinară, privind autorizarea funcţionării Delfinariilor, numai în cazul cînd aceste aglomeraţii pentru animale îndeplinesc cerinţele de asigurate cu apă de mare naturală, sau sunt dotate cu instalaţiile adecvate pentru, prepararea în mod artificial a apei, conforme cu parametrii de calitate, pentru asigurarea întreţinerii animalelor în captivitate.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *