CSI / Rusia

Ministerul rus al Transporturilor a interzis circulaţia camioanelor ucrainene în Rusia

La începutul lunii februarie a expirat acordul cu Polonia privind tranzitul de camioane şi mare parte din traficul de tranzit rusesc a fost deviat prin Ucraina. Ca urmare, activiştii societăţii civile din regiunile vestice au început să blocheze trecerea camioanelor.

În noaptea de duminică, Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunţat începerea consultărilor cu privire la problema tranzitului cu oficialii europeni. Guvernul va discuta situaţia şi la şedinţa sa de luni.

Ministerul Transporturilor din Rusia a anunţat pe site-ul său, duminică, că suspendarea dreptului de tranzit pentru camioanele din Ucraina este un răspuns la blocada din ţară vecină.

Ministerul rus a reamintit că activiştii din Ucraina au început blocada pe 11 februarie şi că, până în prezent, „partea ucraineană nu a luat măsuri de combatere a activităţilor ilegale ale acestor grupuri de persoane pentru a asigura bună circulaţie a vehiculelor de marfă din Rusia”. Rusia aminteşte că astfel de acţiuni sunt „o încălcare flagrantă a Acordului între Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Ucrainei cu privire la transportul rutier internaţional, potrivit căruia părţile oferă posibilitatea tranzitului prin teritoriile lor”.

Potrivit datelor Moscovei, în diferite regiuni ale Ucrainei sunt blocate peste 100 de camioane şi alte peste 500 de camioane, în drumul lor spre casă, nu pot intra pe teritoriul Ucrainei din partea Uniunii Europene.

Canalul ucrainean 112 a raportat că participanţii la blocada au blocat trecerea pe aproape întreaga frontieră de vest a Ucrainei. Nu se mai poate trece în regiunile Volyn, Rivne, Lvov, Ivano-Frankivsk, Jitomir, Vynnitsa, Sumy şi Cernăuţi. Cetăţenii patrulează pe drumurile care duc spre Slovacia şi pe şoselele care leagă Ucraina de Belarus. Protestatarii cer interdicţia oficială a circulaţiei camioanelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei, afirmând că „ori facem război, ori comerţ”.

De la începutul anului au început să expire acordurile Rusiei cu alte ţări care permiteau trecerea camioanelor, iar acum nu mai doresc prelungirea sau semnarea unor acorduri noi. Astfel, la începutul lunii februarie, transportatorii de marfă din Rusia au pierdut dreptul de a intra pe teritoriul Poloniei şi Turciei.

Totodată, din toamna anului trecut, au fost sistate şi zborurile între Rusia şi Ucraina. Kievul s-a răzbunat astfel pe companiile ruseşti care au înfiinţat zboruri sau continuă să efectueze zboruri spre Crimeea. Ulterior, autorităţile ucrainene au interzis şi zborurile de tranzit ruseşti peste teritoriul său.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *