Timpul.md

Politică 27 Mai 2015 | 14:09

Ministrul Apărării a vorbit la Bruxelles despre intențiile R. Moldova de a-și moderniza Forțele Armate

Ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, a efectuat, în perioada 26-27 mai curent, o vizită oficială la Cartierul General NATO de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Oficialul moldovean s-a întâlnit, la Bruxelles, cu ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct al NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, generalul Knud Bartels, Preşedintele Comitetului militar NATO, precum si alți oficiali NATO.

În cadrul întrevederilor, ministrul Cibotaru a discutat cu interlocutorii săi despre noul mediu de securitate din regiune, cooperarea practică dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, căile de aprofundare a acesteia, stadiul implementării Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO pentru 2014-2016, dar și a proiectelor în curs de desfășurare.

Ministrul Apărării a reiterat interesul ţării noastre în materializarea cât mai operativă a inițiativelor de modernizare a Forțelor Armate ale Republicii Moldova - „Consolidarea capacitaților de apărare” şi „Platforma de interoperabilitate” - la care Republica Moldova a devenit parte la Summit-ul NATO din Țara Galilor.

Ambasadorul Vershbow a salutat interesul manifestat de autoritățile moldovenești privind aprofundarea relațiilor cu NATO și a subliniat că Alianța nu consideră statutul de neutralitate al Republicii Moldova un obstacol în cooperarea țării cu NATO.

Oficialul NATO a apreciat înalt contribuția militarilor moldoveni la operaţiunea KFOR din Kosovo și a reiterat suportul Alianţei Nord-Atlantice pentru implementarea proiectelor susținute de NATO, inclusiv a Proiectului de distrugere a pesticidelor cu termen expirat, stocate pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministrul Cibotaru și Ambasadorul Vershbow au subliniat importanţa demarării cît mai curînd posibil a unor proiecte concrete în cadrul Inițiativei „Consolidarea capacităților de apărare”, precum și a deschiderii unui Oficiu de legătură al NATO la Chişinău, care ar facilita dialogul şi cooperarea bilaterală în promovarea reformelor din sectorul de securitate şi apărare, dar şi implementarea proiectelor bilaterale.

sursa: moldpres.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus