Timpul.md

Actualitate 22 Iunie 2018 | 09:36

Ministrul Apărării: Securitatea poate fi asigurată doar de către o armată profesionistă, echipată și bine instruită

Statutul de neutralitate nu presupune că o țară trebuie să aibă o armată slabă, din contra, trebuie să-și asigure de sine stătător securitatea. Această securitate poate fi asigurată doar de către o armată profesionistă, echipată și bine instruită. Declarațiile au fost făcute de către ministrul apărării, Eugen Sturza, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, scrie IPN. 

Ministrul apărării susține că Armata Națională pe parcursul a 27 de ani a fost subaprecieată, fiind folosită doar pentru imagine. De aceea, și-a propus să profesionalizeze armata pentru a o transforma într-o structură mai puternică. „Armata profesionistă reprezintă o strategie pe termen mediu privind cum vedem noi dezvoltarea armatei, unde investim, ce facem cu oameni. Aici trebuie să ajungem – oamenii sunt resursa cea mai de preț a armatei”, a declarat Eugen Sturza. În opinia lui, este mult mai scump să se investească anual în 3-4 mii de tineri pentru un an de armată, decât să existe oameni care să lucreze permanent, profesioniști, instruiți, bine dotați, echipați, școliți și trimiși în misiunile internaționale.

Eugen Sturza a declarat că anul curent va fi redus numărul militarilor în termen, în schimb deja se înregistrează o creștere a numărului de profesioniști. Ministrul apărării spune că una dintre problemele sensibile în ceea ce ține recrutarea militarilor este lipsa locuințelor. „Până la sfârșitul anului, lansăm în Chișinău un parteneriat public-privat, care ne va da posibilitatea să acoperim tot necesarul de apartamente de serviciu. Totodată, Guvernul a aprobat proiectul „Prima casă” II”, a spus Eugen Sturza.

Ministrul susține că s-a pledat și pentru revenirea la pachetul social al militarului. „Vrem să revenim la pachetul social, să le dăm militarilor posibilitate să circule în transportul public gratuit, cum este și firesc, să aibă și ei asigurat prânzul”, a adăugat Eugen Sturza.  

Sursa. ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus