Actualitate

Ministrul de Externe al României i-a transmis lui Chicu un mesaj clar : Sprijinul european pentru RM va fi condiţionat

Pe lângă ajutorul umanitar extrem de important oferit, delegaţia din România a avut şi întâlniri cu înalţi reprezentanţi ai guvernului de la Chişinău. Şefului diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său dar şi cu premierul Ion Chicu. Ministrul român de externe a reiterat faptul că locul firesc al Republicii Moldova este în comunitatea Europeană, dar continuarea sprijinul va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

„Şi pentru că partenerii strategii sunt alături pentru a-şi spune lucrurilor pe nume atât la bine cât şi la rău spunem şi despre lucrurile care nu merg alături de cele care funcţionează România va sprijini în continuare Republica Moldova în acest efort de integrare în UE dar este nevoie de reforme şi evoluţii concrete în Republica Moldova pe care în ultimele luni din diverse motive nu le-am putut întâlni”, a spus ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Prim-ministrul Republicii Moldova a dat asigurări că agenda integrării europene va fi continuată la Chişinău. Chicu a apreciat mesajul obiectiv al României.

„În mod special vreau să remarc suportul pe care R. Moldova îi are din partea României pe calea Integrării Europene este un suport de care R. Moldova are nevoie atât pe dimensiunea implementării în practică a acelor reforme despre care discutăm cţt despre comunicarea corectă şi obiectivă a rezultatelor. Guvernul Republicii Moldova este determinat să continue agenda integrării europene şi suportul României în aceste eforturi este foarte valoros”, a spus Ion Chicu.

Chiar dacă Chişinăul a făcut mulţi paşi înapoi în cursa spre integrare în familia Europeană, România a ajutat constant cetăţenii Republicii Moldova. Mii de basarabeni au tranzitat în această perioadă teritoriul României cu suportul autorităţilor române. Ministrul de Externe de la Chişinău a declarat că este recunoscător pentru acest ajutor, şi a dat asigurări că Republica Moldova este deschisă pentru continuarea parteneriatului strategic bilateral care are deja 10 ani.

„Profit de această ocazie pentru a mulţumi încă odată autorităţile române pentru tot suportul pe care l-am primit în aceste săptămâni în organizarea coridoarelor de trecere pe teritoriul României a cetăţenilor R. Moldova pentru repatrierea a mii de cetăţeni inclusiv pentru organizarea unor curse avia de către Guvernul României. Noi apreciem înalt acest ajutor frăţesc din partea României”, a spus OLEG ŢULEA, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Guvernul de la Bucureşti va continua să ofere suport în lupta cu pandemia de covid-19. Autorităţile române vor mai aproba noi ajutoare pentru Republica Moldova ce vor trece în curând Prutul.

„Cred cu tărie că toate aceste măsuri de sprijin reprezintă cea mai sinceră dovadă că între România şi Republica Moldova există o relaţie specială bazată pe comunitatea de limbă istorie şi cultură”, a spus Bogdan Aurescu.

http://tvrmoldova.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *