Timpul.md

Actualitate 14 Februarie 2018 | 08:25

Ministrul de Externe din Olanda a demisionat, după ce a minţit cu privire la prezenţa sa în cursul unei întâlniri cu Vladimir Putin

Ministrul de Externe din Olanda a demisionat. Halbe Zijlstra a recunoscut în faţa Camerei inferioare a Parlamentului că a minţit cu privire la prezenţa sa în cursul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Minciuna care l-a costat fotoliul pe Halbe Zijlstra a avut loc în 2016, când a dezvăluit, în cursul unui miting, afirmaţii ale lui Vladimir Putin, pe care acesta le-ar fi făcut în prezenţa sa, în urmă cu zece ani. Halbe Zijlstra a afirmat că preşedintele rus a spus că vrea să reconstruiască o „Rusie Mare” prin „anexarea Belarusului, Ucrainei şi Balcanilor”.

Ministrul demisionar a pretins că l-a auzit pe Putin făcând declaraţia respectivă în faţa unor oameni de afaceri. Însă Zijlstra, aflat în post de doar patru luni, a mărturisit luni că nu a fost prezent la această întâlnire cu Vladimir Putin. El a explicat că a mințit că a fost prezent la această întâlnire pentru a putea să divulge afirmaţiile lui Putin, însă fără să-şi dezvăluie sursa, potrivit Digi24.

„Nu văd altă opţiune, astăzi, decât să-mi prezint demisia Maiestăţii Sale regelui”, a declarat ministrul, evident emoţionat, punând capăt unei polemici tot mai ample în Olanda şi în contextul în care urma să plece, câteva ore mai târziu, într-o vizită oficială în Rusia. „Nu ar fi trebuit, într-adevăr, să fac asta. Îmi pare rău”, le-a spus el deputaţilor. Parlamentul olandez a respins marţi seara o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mark Rutte, după demisia ministrului de externe Halbe Zijlstra, informează Agerpres. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus