Timpul.md

Actualitate 10 Ianuarie 2018 | 17:37

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a fost prezentat colegilor. Primele declarații

Avocatul, fostul judecător și președinte al Curții Constituționale – Alexandru Tănase, a revenit în funcția de ministru al Justiției. Astăzi, după ce a fost semnat decretul de numire în funcție, acesta a depus jurământul. Mai târziu, el a fost prezentat colegilor din Minister de către Prim-ministrul Pavel Filip.

 Alexandru Tănase a comunicat că intenționează să facă schimbări în domeniu. „Pentru mine a fost o provocare această invitație de a face parte din Guvern, anume pe domeniul justiției. Am acceptat propunerea, deoarece nu sunt de acord cu foarte multe lucruri în acest sector și cred că fiecare trebuie să folosească orice oportunitate de a face o schimbare spre bine, acolo unde este posibil”, a declarat Alexandru Tănase.
„Să ne concentrăm pe lucrurile ce trebuie să le facă un Executiv: să fie mai aproape de oameni și de problemele lor, iar împreună să venim cu soluții”, a spus Pavel Filip.

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a îndemnat noii miniștri ca, prin acțiunile lor, să aducă țara „la un alt nivel de dezvoltare, unul superior și de progres. Sunt importante 3 repere, și anume ca instituțiile să fie funcționale, guvernate de lege, demnitarii să aibă simțul datoriei și respectului pentru oameni, iar funcționarii să se manifeste prin atitudine și devotament”.

Anterior, Alexandru Tănase a deținut funcția de ministru al Justiției între septembrie 2009 și mai 2011. În această perioadă, el a inițiat reforma justiției, promovând schimbarea statutului specialiștilor din domeniul avocaturii, notariatului, executărilor judecătorești, aceștia devenind liberi profesioniști. O altă modificare relevantă a fost efectuată în structura instanţelor de judecată, fiind lichidate cele specializate economice şi militare. De asemenea, a fost sporit gradul de responsabilitate al judecătorilor.

Alexandru Tănase este membru al Comisiei de la Veneţia din iunie 2017. El şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale în mai 2017, unde a activat din 2011, când a renunţat la funcţia de ministru al Justiţiei.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus