Politică

Ministrul român de Externe a fost convocat pentru discuţii despre criza refugiaţilor şi criticile aduse Parlamentului României

La finalul discuţiilor, Bogdan Aurescu a declarat că a prezentat elementele pe care MAE le are în vedere legat de "planul Comisiei Europene cu privire la tratarea chestiunii migraţiei", plan anunţat de Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei, chiar în această dimineaţă.

"După ce planul va fi transmis statelor membre, analiză noastră va continuă şi vom elabora mandatul pe care îl vom supune CSAT săptămâna viitoare. Vom lucra îndeaproape cu Ministerul de Interne", a subliniat Bogdan Aurescu.

Răspunzând întrebărilor puse de jurnalişti, ministrul român de Externe a reamintit că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta au exprimat aceeaşi poziţie, "aceea de a preferă un sistem cu cote voluntare şi nu cu cote obligatorii".

"În primul rând, orice fel de propunere, de cifra, este supusă procesului de analiză internă, interinstituţională şi, în al doilea rând, urmează să fie supusă negocierii între statele membre", a subliniat şeful diplomaţiei române.

De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat că Ministerul de Externe "nu are competenţe în privinţa primirii de refugiaţi, selecţiei, gestionării centrelor de refugiaţi; acestea nu intră în zona de competenţă a MAE".

Totodată, Bogdan Aurescu a admis că problema migraţiei, cu care se confruntă Europa, "este extrem de sensibilă, este un dosar complicat, care afectează în mod evident capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni", fără a da detalii însă.

În privinţa faptului că România nu a fost acceptată în Spaţiul Schenegen, dar i se cere solidaritate, observaţie făcută atât de fostul preşedinte Traian Băsescu, cât şi de premierul Victor Ponta, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că, dacă România ar fi acceptată, "ar întări securitatea spaţiului Schengen şi ar aduce o contribuţie de fond în întărirea UE".

"Avem nu doar drepturi, ci şi obligaţii. Solidaritatea europeană trebuie să funcţioneze în dublu sens. Nu e vorba de o dublă condiţionare, subliniem apăsat că aderarea la Spaţiul Schengen nu ar face altceva decât să întărească securitatea spaţiului european în ansamblul sau", a mai declarat ministrul de Externe.

Un alt subiect discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor a fost legat de declaraţiile critice aduse de fostul ambasador al Belgiei la Bucureşti, care şi-a încheiat mandatul în urmă cu două săptămâni, a mai precizat Bogdan Aurescu.

Într-un interviu acordat Mediafax, Philippe Beke a declarat că în administraţia din România "este prea multă numire politică", ajungând directori "persoane care nu au o diplomă şi care nu sunt capabile să ocupe astfel de funcţii", că în administraţie "sunt prea multe persoane incompetente şi corupte", dar şi că în Parlament ar trebui "să se facă politică, şi nu bani".

Bogdan Aurescu a declarat că a cerut lămuriri de la Ministerul de Externe din Belgia cu privire la aceste declaraţii.

"Răspunsul a fost că interviul a fost acordat după ce ambasadorul Belgiei şi-a încheiat mandatul la Bucureşti şi că nu a fost autorizat de Ministerul de Externe al Belgiei, fiind făcute cu titlu personal", a precizat acesta, subliniind faptul că acele critici "nu afecteză relaţiile diplomatice dintre România şi Belgia", care sunt excelente.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *