Cultură

Minorităţile naţionale învaţă limba română

În perioada 2009-2010, Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), cu suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, a desfăşurat un vast program de predare/învăţare a limbii române. Patruzeci de traineri care activează pe tot teritoriul R. Moldova, inclusiv în raioanele de est, au predat limba română timp opt luni, de două-trei ori pe săptămână, pentru 600 de funcţionari publici alolingvi, care au fost încadraţi la nivelele A1-A2, B1-B2, C2, în conformitate cu standardele europene.

Ieri, în cadrul unei reuniuni de bilanţ, Nadejda Boceagov (foto), coordonatoare a proiectului ANTEM, a menţionat că cei care vin la cursuri sunt ghidaţi de dorinţa de a înţelege ceea ce li se vorbeşte în limba română, învăţarea limbii fiind şi o necesitate de serviciu. Expertul naţional Ala Zavadschi a specificat că setul de materiale didactice cuprinde un manual pentru fiecare domeniu de activitate, caietul de sarcini, ghidul de buzunar şi o casetă cu filme didactice, toate distribuite gratis pentru fiecare.

Vitalie Pamujac, primar de Ferapontievca, raionul Comrat, beneficiar al programului, a spus că necesitatea de a însuşi limba română vine din dorinţa de a face parte din societatea moldovenească. „Trăiesc în Moldova şi trebuie să cunosc limba ţării ca şi orice cetăţean, mai ales un funcţionar public. Funcţionarii eliberează cetăţenilor acte, certificate care trebuie completate corect, pentru că greşelile comise provoacă probleme populaţiei. Cunoaşterea limbii le permite funcţionarilor să atragă investiţii în localităţi. Limbii oficiale trebuie să-i fie acordată mai multă atenţie”, consideră primarul satului Ferapontievca.

Cursanţilor le-au fost înmânate certificate de însuşire a limbii române, aprobate de Ministerul Educaţiei pentru a fi recunoscute pe piaţa muncii.

ANTEM este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, apolitică ce asigură continuitatea proiectului Instruirea lingvistică a minorităţilor naţionale din R. Moldova şi are drept scop facilitarea integrării civice, socio-culturale şi profesionale prin instruire şi crearea unui mediu lingvistic favorabil.

Nelly Gâştemulte

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *