Timpul.md

Actualitate 16 Ianuarie 2019 | 08:17

Miopia Chișinăului și minoritățile imperiale ale Republica Moldova

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să vorbească în această limbă și că va continua să vorbească în limba de stat.

 Cum era și de așteptat șoferul a înregistrat toate cele întâmplate şi le-a trimis portalului de știri Gagauzinfo.MD. iar portalurile de știri găgăuze imediat au început să țipe cu gură de șarpe: „Полицейский заявил что «русский язык понимает, но говорить на нем не обязан». Bașcanul Irin Vlah deja a pornt scandalul pe Facebook, declarând că  „așteaptă o reacție din partea Ministerului Afacerilor Interne”.  Nu trebuie să ne mire, dacă mâine Ambasada Rusa la Chișinău în unison cu Liderul de la Condrița, va condamna „manifestările de fascism” ale poliției moldovenești. 


Faptul că, o atitudine absolut firească a unui ofițer de poliție, cetățean al Republicii Moldova, de a-i cere actele la control unui alt cetățean al Republicii Moldova, în limba de stat a Republicii Moldova ( la 27 de ani și 134 zile de la proclamarea Independenței Republicii Moldova), s-a transformat în „breaking news”, demonstrează exact cât costă acest stat.

Vă imaginați o altă țară din lume, bunăoară în Rusia, ca un ofițer rus de poliție, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să ceara actele la control unui alt cetățean rus de origine etnică tătară iar cel din urmă să se ia la harță cu polițistul pentru că acesta nu vorbește limba tătăra? (Republica Tatarstan are o populație de 3.8 milioane de tătari).

Care sunt șansele ca în Germania ca un ofițer german de poliție, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să ceara actele la control unui alt cetățean german de origine turcă iar cel din urmă să se ia la harță cu polițistul pentru că acesta nu vorbește limba turca? (2.7 milioane sau 3.2% din populația Germaniei sunt etnici turci)

In Italia se afla peste 250 mii moldoveni si 604 mii români. Care sunt șansele ca unul din cei peste 900 mii de romani/moldoveni să refuze să prezinte unui agent de poliție italian actele pe motiv că acesta nu le vorbește în română?

Oriunde în lume, astfel de situații sunt de neimaginat! Limba de stat, care nu ar fi ea – romana, rusa, germana, sau italiana - este limba în care funcționează administrația, inclusiv Poliția. Prin urmare în orice țară din lume, polițistul îți va cere să te legitimezi în limba oficială a statului, traducerea fiind asigurată doar în cazul procedurilor penale sau contravenționale.

Video care „a devenit viral” merită analizat cu multă atenție. De fapt, nu este nici pe departe cazul când o persoană chiar nu înțelege o iotă în limba de stat. Ofițerul de poliție i-a cerut foarte politicos și respectuos șoferului să se legitimeze. Din discuția celor doi rezultă absolut clar că șoferul buclucaș a înțeles exact (!) că polițistul i-a cerut să prezinte actele la control.

Dând de înțeles că înțelege limba română, șoferul refuzat batjocoritor să prezinte actele invocând ca pretext că nu i s-a vorbit în rusă: „Da, sunt cetățean al Republicii Moldova, dar trebuie să-mi explicați în limba rusă.”
Așa deci, nu este situația când persoana n-a înțese ce i s-a cerut, ci este cazul unui scuipat deschis în față. Mesajul acestui șofer de fapt era următorul: „eu scuip pe limba voastră de stat și pe țara voastră de rahat!”

Acesta n-a fost un scuipat doar în fața ofițerului de Poliție care era la datorie, ci fața noastră a tuturor. Atitudine găgăuzilor față de limba română nici pe departe nu-i o problemă lingvistică. Peste 1 milion de moldoveni sunt plecați peste hotare la munca în cele patru zări ale lumii. Oriunde s-ar afla, ei învață un minim de cuvinte în limba țării gazdă. Altfel nu poți exista! 

Refuzul de a vorbi limba de stat, de fapt reprezintă atitudinea găgăuzilor față de moldoveni: „stați cuminți acolo la Chișinău cu limba voastră și cu aspirațiile voatre europene, că nouă ne „ține krâșa” Putin”. 

Săptămâna trecută, la inițiativa Bașcanului Irina Vlah, în autonomia găgăuză va fi emisă o medalie „în onoarea” aniversării a cinci ani de la referendumurile ilegale din februarie 2014 privind vectorul extern al dezvoltării și statutul amânat al Găgăuziei.  „Medalia” va fi acordată instigatorilor și participanților la procesul de organizare și desfășurare a plebiscitului din 2 februarie 2014.  Să institui medalii pentru acțiuni declarate ilegale de instanța de judecata! Oare acesta nu este un scuipat deschis in tot sistemul nostru de stat și de drept? 

Această atitudine este rezultatul direct al acțiunilor subversive ale Liderului de la Condrița în cârdășie cu stăpânii săi de la Moscova. Este rezultatul lipsei de reacție a Chișinăului, la incitărilor deschise la separatism, organizării așa numitelor referendumuri, ignorării interdicției impuse prin lege de a interzice canalele propagandistice TV rusești și tot soiul de acțiuni subversive ale serviciilor rusești. Chișinăul nu a reacționat niciodată hotărât la aceste manifestări de subminare a statului Republica Moldova!Chișinăul investește anual miliarde în UTA G.Y. La o populație oficial de 134 mii locuitori (în realitate populația este de aprox. 70-80 mii persoane), nu există nici o regiune a Republicii Moldova care ar beneficia de asemenea finanțări de la bugetul central. Pentru comparație, în sectorul Ciocana mun. Chișinău locuiesc aprox. 120 mii persoane.

SUA, UE și România dezvoltă proiecte de sute de milioane de dolari in acest teritoriu în speranța că găgăuzii vor începe să vadă lumea din jurul lor cu propriii ochi dar nu prin ochelarii Moscovei sau a Tiraspolului.

Toate aceste eforturi au suferit un eșec total: Găgăuzii din păcate continuă să rămână o minoritate imperială ostilă moldovenilor, manipulată de Rusia împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. (Există tot mai multe semnale alarmate, că în planul eșuat de proclamare a așa numitei (Бессарабская народная республика), un rol aparte urmau să-l joace Tiraspolul cu Comratul)Un lucru este cert: atâta timp cât elitele politice de Chișinăul va sta cu „batista pe țambal” și vor refuza să vadă treaz ce se întâmplă pe acel teritoriu, lucrurile vor degrada în continuare.  

Atâta timp cât acțiunile de sprijinirea a separatismului, deschise sau camuflate, nu vor fi taxate potrivit legii, orice derbedeu își va șterge picioarele de așa numitul stat Republica Moldova.

Deoarece Bașkanul Irin Vlah a „cerut” explicații de la MAI, considerm că este necesară o anumită precizare vis-a-vis de cele întâmplate. Sperăm foarte mult că Ministerul Afacerilor Interne va avea curajul sa-i ia apărarea acestui tânăr ofițer de poliție, care nu a făcut nimic altceva decât să-și facă datoria cu demnitate, așa cum îi cere legea. Dacă acest tânăr polițist va fi sancționat sau „va demisiona de bună voie”, moldovenii chiar vor merită batjocora și disprețul de care au parte deplin.  

Departamentul politic TIMPUL

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus