Politică

Miscarea Actiunea Europeana la Sarbatoarea Nationala Limba noastra cea romna

Miscarea „Actiunea Europeana” a marcat Sarbatoarea Nationala „Limba noastra cea romana” printr-o depunere de flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Din delegatia MAE care a participat la eveniment au facut parte membri ai Biroului Permanent: Anatol Petrencu, presedinte, prof. univ., dr. hab.; Nicolae Rosca, vicepresedinte, conf. univ, dr.; Marin Plugaru, vicepresedinte; Nicolae Rusu, Nina Bondarenco, Valentina Ciobanu, Alexandru Gorgan, Dina Ivanov, precum si un grup de membri ai Forului Tineretului European: Natalia Coser, Denis Rusu, Galina Chirvas s.a.

La 31 august 2009 s-au implinit 20 de ani de cand autoritatile de la Chisinau au declarat limba romana ca limba de stat, iar alfabetul chirilic a fost substituit cu cel latin. Pe parcursul celor opt ani de guvernare comunista, situatia din domeniul lingvistic a devenit destul de incerta, iar rolul limbii romane a fost trecut pe ultimele planuri. Comunistii niciodata nu au participat la manifestatiile dedicate acestei sarbatori. MAE constata ca in Republica Moldova nu exista o autoritate publica ce ar supraveghea executarea dispozitiilor Legii privind functionarea limbilor, aceasta fiind cauza principala care a dus la actuala stare de lucruri.

Miscarea „Actiunea Europeana” va intreprinde o serie de masuri de asigurare a respectarii legislatiei lingvistice, inclusiv prin sensibilizarea opiniei publice, evidentierea persoanelor cu functii de raspundere, intreprinderilor si organizatiilor care nu respecta dispozitiile legale, precum si apelarea la justitie. MAE face apel la autoritatile publice centrale si locale ale statului nu numai sa readuca in actualitate problema studierii limbii romane de catre alolingvi, dar si sa asigure respectarea stricta a acestei legi de catre toti participantii la viata sociala.

Serviciul de presa MAE

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *