Opinii și Editoriale

Misiunea de restabilire a ordinii publice

Daca afirmatiile iresponsabile ale lui Papuc referitoare la evenimentele din 7 aprilie si „restabilirea ordinii publice” de catre politia nationala nu m-au mirat, atunci spusele comandantului actual al brigazii de politie cu destinatie speciala „Fulger” m-au facut sa scriu aceste randuri.

Citez din interviul comandantului Ion ?urcan pentru „Stirea Zilei” vizavi de actiunile subordonatilor sai in timpul evenimentelor tragice din PMAN: „A fost, pur si simplu, o indeplinire a indicatiilor pentru a restabili linistea in societate”. In urma vizionarii acestui interviu m-am gandit ca ar fi bine sa relatez cititorilor o istorie plina de curaj deosebit de care au dat dovada tinerii moldoveni cu 17 ani in urma.

S-a intamplat acel eveniment in razboiul de pe Nistru. Eram student la Universitatea din Tiraspol (inca neevacuata la Chisinau). Dupa arestarea lui Ilie Ilascu, apoi a profesorului nostru Stefan Uratu (astazi – presedintele Comitetului Helsinki, Moldova), s-a decis ca studentii sa-si manifeste protestul. Astfel, sute de tineri ne-am adunat pe aleea din fata universitatii si, dupa un miting, am pornit in coloana spre cladirea comitetului orasenesc Tiraspol, pe atunci sediul principal al separatistilor.

Mergeam pe strazile centrale, fluturand steaguri tricolore si scandand lozinci antiseparatiste. Mirarea locuitorilor orasului nu avea margini. Ei nu puteau intelege: cum „ocupantii romani” cu care se luptau pe Nistru indrazneau sa protesteze in centrul capitalei lor? In fata comitetului orasenesc am protestat toata ziua. Nu ne-a imprastiat nici ploaia torentiala care a inceput dupa-amiaza. Am plecat spre camine doar spre seara.

Pe toata durata manifestarilor am fost inconjurati si supravegheati de militienii Detasamentului cu destinatie speciala „Dnestr”, inarmati pana in dinti. Nici la inceput, nici spre seara, militienilor si superiorilor lor nu le-a trecut prin minte sa faca „pur si simplu, putina ordine publica” in capitala lor si sa dea cu patul armelor in capul tinerilor care protestau. Aveau toate motivele s-o faca – pentru ei, noi eram criminali si dusmani ai statalitatii transnistrene. In plus, aveau posibilitatea sa se razbune pe noi pentru tovarasii lor omorati pe campurile de lupta de la Nistru.

Ma gandesc cu groaza ca sunt nevoit sa le aduc bravilor nostri politisti de la „Fulger”, drept exemplu de comportament civilizat, actiunile militienilor separatisti din „Dnestr”. Cred ca multi dintre ei nici nu realizeaza pana la capat ce crima au savarsit contra poporului pe care au jurat sa-l apere. Parerea mea este ca, in genere, acei politisti care si acum considera ca actiunile lor din 7 aprilie au fost „restabilirea ordinii publice” sunt criminali sau potentiali criminali. Inarmarea si pregatirea lor speciala sunt un act de iresponsabilitate din partea societatii.

Dr. Stelian Manic,
Universitatea Adelaide, Australia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *