Film

Misterul morţii lui van Gogh: Nu s-a sinucis, ci ar fi fost ÎMPUŞCAT de doi adolescenţi

Până acum, s-a crezut că pictorul olandez s-a împuşcat, la vârsta de 37 de ani. Totuşi, Steven Naifeh şi Gregory White Smith susţin că Van Gogh a fost împuşcat, cel mai probabil accidental, de doi elevi în vârstă de 16 ani, scrie Agerpres.

Cei doi autori, deţinători ai premiului Pulitzer, au făcut aceste afirmaţii în cartea "Van Gogh: The Life", o biografie de 960 de pagini, publicată în octombrie 2011. La momentul apariţiei cărţii, reprezentanţii Muzeului Van Gogh din Amsterdam au afirmat că teoria este dramatică şi interesantă, dar că rămân totuşi multe întrebări fără răspuns.

Doi experţi cercetători de la muzeu au primit sarcina de a studia aceste afirmaţii, iar acum cei doi au publicat un articol pe această temă, în care susţin că teoria şocantă a unei crime, prin imprudenţă sau nu, pur şi simplu nu stă în picioare.

În articolul din Burlington Magazine, Louis van Tilborgh şi Teio Meendendorp au scris că ipoteza sinuciderii este varianta cea mai plauzibilă, "atât din punct de vedere psihologic, cât şi istoric". Ei au atras atenţia că urma lăsată de glonţ, relaţiile cu fratele său Theo, precum şi scrisoarea găsită în buzunarul lui Van Gogh – despre care autorii biografiei despre pictor nu spun niciun cuvânt – dovedesc că a fost vorba de o sinucidere.

"Privind lucrurile dintr-o perspectivă care nu este luată în seamă în această biografie, adică viziunea lui Van Gogh despre propria viaţă, suicidul este mult mai plauzibil decât o ceartă întâmplătoare cu consecinţe fatale", au scris cei doi experţi olandezi.

Van Gogh a murit în 1890 la Auvers-sur-Oise. Avea plăgi împuşcate în abdomen şi a murit după câteva zile într-un han. Pe patul de moarte, artistul a declarat că s-a împuşcat.

Biografia despre viaţa lui Van Gogh a fost realizată după 10 ani de studiu. "Versiunea acceptată de oamenii care îl cunoşteau despre ceea ce s-a petrecut la Auvers este că (Van Gogh) a fost împuşcat accidental de doi băieţi şi a decis să-i protejeze, spunând că s-a împuşcat singur", a declarat Naifeh. Cei doi autori ai biografiei lui Van Gogh susţin că vinovaţii ar fi Gaston şi Rene Secretan, elevi la un liceu parizian.

Sursa: realitatea.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *