Social

Mita continuă să facă legea în spitale

„Mulţumirile”, aşa cum obişnuiesc pacienţii, dar şi medicii să definească fenomenul plăţilor neoficiale, constituie pentru un singur caz, nu mai puţin de o mie de lei – asta o spun pacienţii care au participat la un sondaj de opinie privind accesul şi calitatea serviciilor medicale acordate în spitalele din ţară. 

Sumele de bani care nu trec oficial prin casa instituţiei, ci merg direct în buzunarele medicilor, sunt impunătoare. Constatarea o putem face din răspunsurile celor chestionaţi. Doar 22,2% au spus că au achitat banii oficial, iar restul, aproape 80%, spun că banii pentru tratament i-au dat direct medicului. De multe ori, chiar şi pentru banii ajunşi în casă, pacienţii nu întotdeauna îşi primeau bonul fiscal.

Studiul mai relevă că 48% din bolnavii internaţi în spitalele republicane au recunoscut că au dat mită. Mai mult de jumătate menţionează că au făcut-o din propria iniţiativă. În acelaşi timp, se mai întâmplă ca „mulţumirile” să fie şi forţate. 23,2% din cei chestionaţi au spus că li s-a cerut mită. Astfel, ei au fost nevoiţi să cheltuiască toate economiile, să vândă ce au pe lângă casă, doar ca să fie siguri că vor ieşi sănătoşi din spital. Pentru cei cu un buget auster, plăţile neoficiale s-au dovedit a fi cu totul catastrofale. Asta – pentru că suma oferită drept „mulţumire” depăşea venitul lunar al întregii familii. Aici însă apare şi paradoxul: deşi şi-au consumat toate economiile pentru „mulţumiri”, majoritatea pacienţilor chestionaţi nu au simţit că s-au însănătoşit, iar o parte dintre ei au spus că, după externare, s-au simţit chiar mai rău. Cel mai mult se ia şi se dă mită la secţiile de chirurgie şi la maternităţi, consideră 50% şi, respectiv, 70% din respondenţi. Oamenii chestionaţi s-au mai plâns că sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele. Astfel, chiar dacă deţin poliţă obligatorie de asistenţă medicală, doi din zece pacienţi au fost nevoiţi să-şi procure ei înşişi medicamentele.

Potrivit rezultatelor studiului, un număr-record de pacienţi – până la 80% – au spus că sunt mulţumiţi de serviciile acordate în spital şi de nivelul de calificare a medicilor. Totuşi, aceştia nu găsesc cuvinte de laudă şi pentru condiţiile de cazare din spitale. Ei au criticat calitatea hranei şi cea a apei, supraaglomerarea saloanelor şi condiţiile din blocurile sanitare.

Studiul „Accesul şi calitatea serviciilor medicale spitaliceşti în percepţia populaţiei din RM” a fost realizat de către Centrul de Politici în Sănătate PAS. La sondaj au participat 1.204 de persoane care au necesitat spitalizare în ultimul an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *