Internațional

Moartea „neexplicată” a oligarhului

Miliardarul rus Boris Berezovski a murit sâmbătă la Londra, la vârsta de 67 de ani, în locuința sa din Surrey, în sudul Angliei, a anunțat purtătorul de cuvânt al acestuia Tim Bell, afirmând că a aflat vestea de la avocatul oligarhului.

Polițiștii investighează și varianta ca Berezovski să fi fost otrăvit. Miliardarul era un prieten apropiat al lui Alexander Litvinenko, fostul agent KGB care a fost ucis prin iradiere cu poloniu-210 în 2006, în Marea Britanie.

Moartea lui Berezovski este considerată „neexplicată" în acest moment de către polițiștii britanici, care au anunțat că ancheta privind decesul miliardarului rus este într-un stadiu incipient. Anunțul inițial se pare că a fost făcut pe Facebook de ginerele miliardarului.

Publicația The Guardian scrie însă că există speculații privind o posibilă sinucidere, mai ales că Boris Berezovski a pierdut în urmă cu doar câteva luni un proces extrem de important, mai ales din punct de vedere personal, împotriva unui alt oligarh rus, Roman Abramovici. Berezovski l-a acuzat pe patronul clubului de fotbal Chelsea Londra de șantaj și încălcarea unui contract legat de o companie rusească de petrol. Justiția britanică nu i-a dat însă dreptate lui Berezovski, care ar fi trebuit să-i plătească lui Abramovici nu mai puțin de 35 de milioane de lire sterline, reprezentând cheltuieli de judecată.

„Da, a murit. Mi-a confirmat avocatul lui în această după-amiază", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al lui Boris Berezovski, informează MEDIAFAX.

Potrivit presei britanice, între care BBC, omul de afaceri ar fi fost găsit mort, sâmbătă dimineața, în locuința sa din Surrey.
Boris Berezovski i-ar fi cerut iertare lui Vladimir Putin cu puțin timp înainte de a muri. „Cu ceva timp în urmă, poate două luni, Berezovski i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, pe care a scris-o personal, în care a recunoscut că a comis multe greșeli și i-a cerut iertare lui Putin”, a declarat Peskov, relatează AFP.

Fosta eminență gri a Kremlinului în timpul lui Boris Elțin, căzut în dizgrație odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin, Berezovski a obținut statutul de refugiat politic în Marea Britanie, în 2003. Moscova a cerut Londrei în mai multe rânduri, dar fără succes, extrădarea acestui om de afaceri controversat, inculpat în Rusia pentru că a făcut apel la o lovitură de stat. El era vizat de numeroase anchete în Rusia, ultima datând din mai, după ce le-a propus o recompensă celor care „îl vor aresta pe periculosul criminal Putin”.

(După In profunzime.md) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *